En volgens mij las ik jouw antwoord verkeerd. Ik interpreteerde het woordje méér als een verlangen naar een hoger dividend :)
Zelf zit ik al in het VanEck Dividend ETF en één dividendfonds vind ik wel genoeg. Dat doet op zich niets af aan de anderen. Wel even verder gekeken en een aantal zaken vallen mij op.
In de dividendkalender 2023 staat voor het Kempen fonds 4x eenzelfde dividendbedrag. Dat klinkt als 2022 dividend dat wordt uitgesmeerd in 2023. Bij nieuwe instroom zou het kunnen dat er niet genoeg in het dividendpotje zit. Misschien kunnen ze een deel opvangen met een soort egalisatiereserve, als dat tenminste mag. Maar nu ben ik aan het gissen.
Bij Kempen krijg je een meer gelijkmatige spreiding. In de weging van individuele posities maar ook in de sectorverdeling. Verder kent het VanEck fonds een flink verloop in posities. Ik ben wel benieuwd hoe dat bij Kempen zit. Een actief fonds hoeft niet te betekenen dat er meer wordt gehandeld. Actief gaat over de selectie (en monitoring) van posities. Uit een iets andere categorie, namelijk closed-end holdings, maar Inevstor AB heeft bepaalde positie(s) al meer dan 100 jaar in portefeuille. Door de ingebouwde indexmethodologie vertoont het VanEck fonds m.i. wat kenmerken van klassiek waardebeleggen.
Mijn eerste indruk o.b.v. spreiding en verloop is dat je met VanEck scherper aan de wind zeilt. De risicomaatstaven bij Morningstar geven echter een ander beeld. Daarbij wordt dezelfde benchmark gebruikt, anders zegt het niets. Ter vergelijk, de eerste getallen zijn steeds voor VanEck en de tweede voor Kempen:
- Benchmark MSCI World High Dividend Yield NR USD
- Aplha 5,71 vs. 1,50
- Beta 1,12 vs. 1,29
- Sharpe Ratio 0,72 vs. 0,47
- Standaarddeviatie 18,82 vs. 21,97
- Risico inschatting Bovengemiddeld vs. Hoog
Met kwantitatieve data kun je kiezen tot hoeveel cijfers achter de komma je het resultaat wenst te zien, maar het is altijd o.b.v. historische data. Daarom geven modellen geen (absolute) garantie. Omdat VanEck strikt de indexregels volgt met vrij veel mutaties tot gevolg, loop je het risico om een keer geconfronteerd te worden met een value trap. Misschien kunnen de fondsmanagers bij Kempen dan hun meerwaarde laten zien. Of niet, dat zal de tijd moeten leren.
De fondskosten verschillen niet zoveel met een TER van 0,50% bij Kempen vs. 0,38% bij VanEck. Andere dividend ETF's die ik ken zitten ook vaak rond de 0,35 - 0,40%. Voor de kosten hoef je het m.i. niet te laten als je een actief beheerd fonds zoekt.