Conflict met Jack Daniels
Janardhan had gewaarschuwd kunnen zijn, zeggen mensen die Blijdorp al langer kennen. Zij wijzen op een conflict tussen Blijdorp en whiskyproducent Jack Daniels over 20.000 flessen whisky. Saillant in deze kwestie is een aangifte van een Groningse deurwaarder, die op 12 april 1999 in opdracht van Jack Daniels beslag wil leggen op de whisky, opgeslagen in Blijdorps loodsen in Farmsum. De producent verdenkt Blijdorp ervan de goedkopere tax-free-flessen met dikke winst door te verkopen aan Nederlandse slijterijen. Jack Daniels wil niet dat A-merk-flessen zo op de markt komen en laat daarom beslag leggen.
Als de deurwaarder aankomt op Steenweg 17 in Farmsum, wacht Willem Blijdorp hem op. Die dreigt „met geweld”, waardoor de deurwaarder moet vluchten, zo staat in de aangifte. Toen de deurwaarder later die avond met politie terugkwam, vertelt advocaat Paul Reeskamp, al twintig jaar raadsman van Jack Daniels, kon hij „nog net zien hoe de flessen whisky in grote vrachtwagens werden weggevoerd.”
Waar handelaren als Nateghi en Janardhan hun zaak tegen Blijdorp niet doorzetten, had de whiskygigant wel het geld en het geduld om lang te procederen. Dat loonde: twee dochterbedrijven van B&S werden begin 2020 – na twee decennia procederen – veroordeeld tot inbreuk op het merkrecht van Jack Daniels en vergoeding van zo’n 1,5 miljoen euro schade, vermeerderd met twintig jaar rente.
Illustratie Chuan Ming Ong
Een andere zaak die Blijdorp blijft achtervolgen, is die om de jachthaven Zuiddijk in Zaandam, sinds 2011 zijn eigendom. Eerder was de jachthaven nabij het Noordzeekanaal via vennootschappen in Gibraltar en Belize in handen van criminelen. Dat verandert als Blijdorp de haven overneemt van Rogé van de Weg, een veroordeelde faillissimentsfraudeur uit Noord-Nederland. Volgens de papieren betaalt Blijdorp zo’n 1,3 miljoen euro, maar dat komt nooit op tafel. Het wordt weggestreept tegen vorderingen die Blijdorp zou hebben gehad op Van de Weg.
Die gaat later failliet en belandt wegens fraude in de gevangenis. Zijn curator, Arie Brink uit Leeuwarden, probeert de 1,3 miljoen nu al jaren te verhalen op Blijdorp. Één keer, rond de beursgang van B&S in 2018, is hij dicht bij een vergelijk. Maar als het handelshuis de beursnotering eenmaal heeft, gaat de schikking toch niet door. „Ik heb het gevoel dat ik aan het lijntje ben gehouden”, zegt Brink. „Vermoedelijk omdat Blijdorp rond de beursgang geen juridische geschillen wilde hebben.”
Ook Franck Peyrard voelt zich „zakelijk vermoord” door Blijdorp. De wijnhandelaar uit Lozanne, vlak boven Lyon, zint op revanche – maar zijn middelen zijn uitgeput na zijn strijd met de Nederlandse multimiljonair.
Peyrard gaat in 2013 met Blijdorp in zee om gezamenlijk Escale Grands Vins te realiseren, een winkelketen voor exclusieve wijnen en champagnes. Dat moet een apart verkoopkanaal voor particulieren worden, naast Peyrards bloeiende groothandel – waar Blijdorp sinds 2011 via een Franse B&S-dochter voor de helft eigenaar van is. Maar kort nadat Blijdorp en Peyrard de winkelketen opzetten, eist Blijdorp dat zijn partner zijn chique producten gaat leveren aan de Franse hypermarchés. Als Peyrard weigert, veranderde de Nederlander „in de duivel”, zegt de Fransman.
Peyrard vertelt hoe hij vervolgens door Blijdorp financieel in de hoek is gedreven en onder druk zijn aandelen aan de Groninger heeft afgestaan. Een week later staan opeens vier Nederlandse vrachtwagens en een aantal sjouwers voor de deur, melden lokale kranten uit die tijd. Het volledige wijnpakhuis wordt ingeladen, waarna Escale Grands Vins failliet gaat.
Groter en onvoorspelbaarder
Conflicten met (oud-)zakenpartners, langlopende rechtszaken, beschuldigingen van fraude – Blijdorp is in zijn lange ondernemersgeschiedenis wel wat gewend. Maar de laatste zaak waarin hij is beland, tegen marmerondernemer Danial Mahyari, is anders: groter, ingewikkelder en onvoorspelbaarder.
Anders dan ondernemers als Janardhan, Peyrard en Nateghi heeft de jonge Iraans-Nederlandse marmerhandelaar wel de tijd en de middelen om weerstand te bieden. Wat heet: bijgestaan door een klein leger aan advocaten voerde Mahyari de afgelopen jaren tientallen juridische procedures – ook tegen Willem Blijdorp. De advocaten van Mahyari gebruiken informatie over het verleden van de B&S-baas in hun procedures, in de hoop daarmee aan te tonen dat er een patroon zit in Blijdorps gedrag.
Het is de vraag of dat er toe doet voor de zaak van Mahyari, maar de gedesillusioneerde ex-zakenpartners van Blijdorp zijn in ieder geval blij dat diens geschiedenis wordt omgewoeld. En dat ze niet de enigen zijn die zich beetgenomen voelen door de B&S-voorman. Ze zijn ook hoopvol: nu er licht op deze kant van Blijdorp schijnt, zien ze voor het eerst een kans, hoe klein ook, op gerechtigheid. Want vroeg of laat, zegt wijnhandelaar Franck Peyrard, moet iedereen rekenschap afleggen. „Óók Willem Blijdorp.”
Reageren? Onderzoek@nrc.nl