De Leuvense 3D-specialist Materialise kan een stijgende omzet niet verzilveren. Over heel 2022 gaat het bedrijf onder zijn eigen lat.
Materialise maakte de voorbije maanden een lange afdaling. Van de koerspiek rond 80 euro in volle coronapandemie, mee ondersteund door bulkaankopen door het innovatiefonds ARK van de investeerder Cathie Wood, blijft vandaag amper een goede 10 dollar over. Dat is minder dan de introductiekoers van 12 dollar waartegen de Leuvenaars in 2014 naar de Nasdaq trokken.
De kwartaal- en jaarcijfers die het bedrijf dinsdagmiddag bekendmaakte, weerspiegelen de slappe koersprestatie. Vooral de winst laat te wensen over. De gezuiverde ebitda bleef in het vierde kwartaal steken op 4,258 miljoen euro, minder dan de helft van de winst een jaar eerder.
Materialise verlaagde halfweg vorig jaar al zijn winstprognose voor heel 2022, van bijna 30 naar 20 à 25 miljoen euro. Uiteindelijk komt het bedrijf niet aan de onderkant van die vork. De aangepaste ebitda kwam uit op 19 miljoen euro, tegen 32,5 miljoen in 2021. Netto boekte het bedrijf een kwartaalverlies van 4,59 miljoen, 8 cent per aandeel, en een jaarverlies van 2,15 miljoen euro, 4 cent per aandeel.
Voorzitter Peter Leys wijt dat aan de combinatie van ‘macro-economische en geopolitieke turbulentie’ en ‘eenmalige kosten’. Het 3D-bedrijf werd geraakt door de oorlog in Oekraïne, waar het een afdeling had met zowat 400 werknemers. In een jaar waarin Materialise vooral investeerde en eerdere overnames moest consolideren, vielen de stijgende arbeids-, energie- en grondstoffenkosten extra zwaar.
Materialise verwacht voor 2023 een groei van 10 à 12 procent
‘We hebben ervoor gekozen de omzetgroei voorrang te geven op de maximalisatie van kortetermijnwinsten’, zegt Leys. De omzet klom over het hele jaar nog met 13 procent tot 232 miljoen euro, maar in het vierde kwartaal bleef de groei steken op 10 procent. Voor 2023 gaat Materialise nu uit van een omzet tussen 255 en 260 miljoen, of een groei van 10 à 12 procent.
Lichtpunten in het kwartaalrapport zijn de operationele cashflow van 25 miljoen euro en de sterke cashbuffer van ruim 140 miljoen euro. ‘We hebben de liquiditeiten om onze investering te steunen, waarmee we ons goed positioneren voor winstgevende groei in de komende jaren’, aldus het bedrijf.