@Peter ffff
Theo wijst mij erop dat ik niet alles van Putin en Rusland moet geloven. Hoeft hij niet bang voor te zijn, want dat doe ik al tientallen jaren niet. Maar Theo...Jij moet ook zeker niet alles van het Westen geloven. In de USA kun je nu goed volgen hoe geloofwaardig ze daar waren en waarschijnlijk ook zijn...... Doordenkertje hoor Theo.
Nou, wat jij beweerde is anders precies het narratief van Poetin. En dat is ook gewoon overduidelijk en aantoonbaar onjuist. Maar ok.
Wat ik geloof is wat ik zie. Wat ik zie is dat Rusland meerdere oorlogen heeft uitgelokt, met geen andere rechtvaardiging dan het idee dat ze gemakkelijk konden winnen. Ik heb het dan over Georgië en de vorige invasie in Oekraïne. Wat ik ook zie is dat de Russen maling hebben aan iedere vorm van fatsoen. Voortdurend willens en wetens burgerdoelen beschieten en nog veel meer dat al vaak genoeg uitputtend is genoemd. Daar gaat het me om. Dat moet gestopt worden.
Wat ik ook zie is dat hoe verder je in Europa naar het oosten gaat, hoe minder populair de Russen zijn. Dat heeft een reden. En als je een beetje geschiedenis kent, dan ken je die reden: ze zijn daar "bevrijd" door de Russen, maar daarmee van de regen in de drup gekomen. Geen wonder dat de Oost Europeanen (waar de Oekraïners bij horen) geen enkele zin hebben om weer opnieuw onder Russische dominantie te komen. En ik denk dat hun mening ertoe doet.
Vechten totdat de 40.000 vierkante kilometers weer terugveroverd zijn. Ieder normaal mens met toch ook maar een beetje gevoel voor krachtsverhoudingen voelt op zijn klompen aan, dat zoiets niet gaat gebeuren. Ed Verbeek wees daar eigenlijk als eerste op in deze draad in de KK van IEX en.... werd onverbiddelijk geschorst. Maar mag een mens zijn verwachting gebaseerd op nuchter verstand niet meer posten? Dat wil overigens totaal niet zeggen dat ik Oekraïne niet toewens de Donetsk terug te veroveren. Dat wens ik hen echt toe, maar....zal volgens mij niet plaatsvinden. Kwestie van inschatten van krachtsverhoudingen. En net als met beleggen kun je jezelf vergissen, maar zoiets moet je toch gewoon kunnen schrijven, zonder verketterd te worden.
Verketter ik je? Volgens mij valt dat best mee. En ik denk dat dat inschatten van die krachtsverhoudingen niet zo gemakkelijk is als jij denkt. Rusland is een vlek op de kaart een stuk groter is dan Oekraïne. Qua bevolking is het ongeveer 1 op 3, dat is al een veel kleiner verschil (een groot deel van Rusland is bijna leeg). Maar hoeveel kleiner nog is Afghanistan? Daar zijn de Russen (Sovjets) met de staart tussen de benen afgedropen. En Tsjetsjenië? De Russen moesten diep gaan (en een clan omkopen) om daar een stelletje schaapsherders onder de duim te krijgen. Ze konden 100 man sturen voor iedere Tsjetsjeen en dat moesten ze uiteindelijk ook zowat doen om het voor elkaar te krijgen. Dus een stelletje herders zonder poen en met alleen handwapens kon het het machtige Rusland nog ontzettend lastig maken (en in Afghanistan ze er zelfs uitgooien).
En hoe had jij de krachtsverhoudingen ingeschat in Vietnam? Iedereen zou verwachten dat dat een makkie zou zijn voor de Amerikanen. Viel wat anders uit.
En ook hier in Oekraïne. Alle deskundologen verwachtten dat Oekraïne het zou verliezen. Dat ze misschien nog een tijd stand konden houden bij de Dnjepr, maar de oostelijke helft zouden de Russen vlot onder de voet lopen. Kijk eens waar we nu staan. Al die nuchtere denkers die krachtsverhoudingen inschatten hadden het grandioos mis.
De kracht van Rusland zit in aantallen. Maar qua mankracht heeft Oekraïne niet echt minder en vaak zelfs meer dan Rusland. Waarom? Omdat Oekraïne volledig is gemobiliseerd en Poetin dat in Rusland niet aandurft. Rusland doet het steeds stukje bij beetje en dat wordt steeds moeilijker omdat Russen ook niet helemaal dom zijn en echt wel inzien hoe massaal er gestorven wordt in Oekraïne. Daar is niet veel animo voor. In Oekraïne wel, omdat ze weten waar ze voor vechten: het voortbestaan van hun land.
En qua materieel hebben de Russen een numeriek overwicht, maar dat verandert snel. Hun opslagplaatsen lopen hard leeg. Het allergrootste depot is al voor de helft leeg. En de beste spullen zijn het eerst uit opslag gehaald. De opbrengst zal steeds minder worden. Het zal steeds meer werk kosten om dat oude spul weer aan de gang te krijgen. Het zal steeds vaker blijken dat het oude spul niet meer aan de gang te krijgen is.
Kortom, ik denk dat je de krachtsverhoudingen verkeerd inschat.
En tenslotte Ron: Heerlijk dat sektegevoel in deze draad: Je krijgt 3 ab-tjes Ron, terwijl je sodemieters goed genoeg weet dat ik miljoenen aan dividend ieder jaar opnieuw ontvang waarop in Nederland 15 procent dividend belasting wordt ingehouden. In mijn geval zo'n 2 ton per jaar aan NEDERLANDSE dividendbelasting. Ik betaal dus heel wat meer dan jij Ron .
Zal wel. Gefeliciteerd. Doe wat leuks met al dat geld zou ik zeggen.
En nu snap je hopelijk een beetje mijn visie: DE BETALER BEPAALT. Oftewel democratie heeft zo zijn voordelen, maar ook grote nadelen, want degenen die betalen hebben vrijwel niks te zeggen. Behalve dan in oorlogssituaties, want de uiteindelijke beslissingen in ook dit conflict worden gemaakt in...Washington, Londen, Parijs, Berlijn en dan mogen ze in Kiev ook hun zegje doen, maar zonder de centen van het Westen zijn ze in Kiev ook nergens.
De betaler bepaalt , voor echte democraten een gruwel van een gedachte, maar ook in dit geval: De landen die financieel het meest bijdragen gaan straks flink meebeslissen onder welke voorwaarden het tot een bestand moet komen zoals bijvoorbeeld tussen Noord- en Zuid Korea. Die oorlog daar is ook nooit officieel beëindigd.
Allemaal weer veel leesplezier en vooral gevoel voor beschaving en verhoudingen en wie je nu allemaal kunt geloven of wie niet.
Peter
Ja, dat jij niet echt een democraat bent, dat was al duidelijk. Maar wat jij een beetje vergeet is dat het niet alleen om poen gaat. De Amerikanen bijvoorbeeld zitten hier niet alleen in voor de poen, ik denk zelfs dat dat amper een rol speelt want zo veel is er ook weer niet te halen in Oekraïne en de kost gaat hier wel heel ver voor de baat uit. Wat volgens mij veel belangrijker is, is dat ze geen gedonder aan de oostgrens van Europa willen. En dat dit een boodschap is richting Xi Jinping: denk niet aan Taiwan, want dit staat je te wachten.
En er zijn natuurlijk morele motieven. Misschien heb jij daar niet zo veel last van, maar dat geldt niet voor iedereen.
En er is ook nog de publieke opinie. Jij bent misschien geen democraat, maar veel landen zijn wel democratieën en dan speelt publieke opinie altijd een rol. In Duitsland bijvoorbeeld is dat heel duidelijk te zien. Eerst was Scholz helemaal niet zo happig op wapens naar Oekraïne sturen. Liever verbanddozen en contanten, dat is wel zo veilig. Maar toen hij doorkreeg uit welke hoek de wind waait, draaide hij ook om.