Plots van gedachten
Op de parkeerplaats spreken we de multimiljonair aan en maken we ons bekend als journalist van deze krant. Sanderink kijkt op, zichtbaar verrast, en lijkt even te twijfelen wat hij moet doen. Het gesprek begint stroef. „Nee”, zegt hij direct .„Geen interview. En zeker niet met uw krant!”
Ik ben ontworteld van de maatschappij. Als dit allemaal kan, dan gaat voor jou het licht uit
Gerard Sanderink
Hij wimpelt vragen resoluut af en wil niet veel kwijt over zijn verblijf in Duitsland of zijn vrouw, Rian van Rijbroek. „Daar doe ik geen uitspraken over.” Maar na enig doorvragen lijkt hij plots van gedachten te veranderen. „Wat hier gebeurt, is zo ontzettend crimineel”, zegt hij.
Het is het begin van een stroom van woorden die ruim drie kwartier aanhoudt. Die gaat over zijn worstelingen (‘Ik ben ontworteld van de maatschappij’), zijn blik op het rechtssysteem (‘één grote oplichtersbende’) en zijn onvoorwaardelijke vertrouwen in Rian (‘Waarom zou ik haar wantrouwen?’).
Niets fout gedaan
De rode draad: volgens Sanderink klopt er niets van wat er over hem geschreven wordt. Journalist Angelique Kunst, ook verslaggever van deze krant, volgde zijn Twentse zakenimperium jarenlang op de voet voor deze krant. Ze schreef er een boek over en maakte de succesvolle podcast In de ban van Rian, waarmee de spraakmakende zaak landelijke bekendheid kreeg.
„Precies het omgekeerde is waar. Maar ik denk dat de Tubantia niks anders mag schrijven”, zegt Sanderink stellig. En van wie zou dat niet zou mogen? „Van de overheid”, stelt hij. „Want ik heb niks fout gedaan. Niets! Ik snap niet waarom dit allemaal gebeurt, waarom alles me wordt afgenomen.”
Laat één ding duidelijk zijn: Sanderink maakt een zelfbewuste indruk. Zijn uitspraken zijn helder, al haalt hij soms uit het niets wereldnieuws aan om complotten te verklaren. Toch blijft hij scherp en laat hij zich niet van zijn stuk brengen. Af en toe drijft hij de spot met mediaberichten dat hij ‘misschien wel dement’ zou zijn.
Vastberadenheid was ooit de sleutel tot zijn succes. De Twentse multimiljonair bouwde zijn imperium in tientallen jaren op met onder meer IT-gigant Centric en bouwbedrijf Strukton. Hij was een gevierd ondernemer in de regio, maar in 2018 veranderde alles.
Keiharde conclusie
Kort na zijn 70ste verjaardag viel Sanderink als een blok voor de 21 jaar jongere Rian van Rijbroek. Ze kregen een relatie. Wat in de periode daarna volgde, was een verbeten juridische strijd tegen de ex-vriendin van Sanderink, Brigitte van Egten, waarbij zelfs zijn bedrijven betrokken raakten.
Langzaam verloor Sanderink de controle. Na vele rechtszaken en een ingreep van de Ondernemingskamer, een speciale rechtbank voor bedrijven, moest hij niet alleen de zeggenschap, maar ook zijn aandelen in Centric afstaan. Zijn vermogen liep snel terug van 620 naar 220 miljoen euro, zo schat zakenblad Quote, waarmee hij dit jaar zakte naar plek 293 in de Quote 500.
Over de verkoop van Centric deze zomer, een it-bedrijf dat een belangrijke rol speelt voor de Nederlandse overheid, blijft Sanderink op de vlakte. Hij weet officieel van niets, zegt hij. „Het schijnt verkocht te zijn, ja. Maar ik vertrouw die mensen toch niet meer. Als je zulke dingen doet, hoe kun je dan nog iemand vertrouwen?”