Leefloon schreef op 5 september 2024 17:45:
[...]
Ik vrees dat je gelijk hebt, maar dat je voor oud-Hollandse arrogantie van grijze muizen niet veel verder hoeft te kijken dan de afdeling ICT.
Er is bij de NPEX wel iets te zeggen voor zo'n houding, want "beleggers" kiezen er zelf voor. Mocht je zelf een bevlogen hervormer zijn, dan jaag je de grote klanten weg en heb je de marktpositie van de NPEX misschien niet helemaal begrepen. Spelen in de kelderklasse van de bedrijfsfinanciering, met obligaties in plaats van aandelen.
De meeste hooghartigheid zul je bij "ondernemers" vinden, verwacht ik. Ook wij kunnen samen op het bijna romantische idee komen om postkantoren te herintroduceren in (het land) Nederland, miljoenen ophalen, en bijna gegarandeerd dat geld snel (of langzaam) verbranden. Dan zitten wij er warmpjes bij, terwijl we zouden kunnen vermoeden dat postkantoren niet voor niets zijn gesloten.
De NPEX is dan ook niet een soort alternatief voor bancaire financiering, maar zit daar bijna altijd ver onder, en beleggers kiezen er zelf voor om dan toch ergens in te geloven. Als ik hier iets over Momo lees, dan lees ik m.i. iets waarbij je als investeerder vooraf al uit moet gaan van vaak en veel geld ophalen, bij een (te) pril zolderkamerbedrijfje. In plaats van dat Momo dan telkens verwaterende aandelen uitgeeft, kiest de belegger zelf voor obligaties die telkens terugbetaald moeten worden. Heeft het bedrijf om de zoveel maanden (veel) geld nodig, wil jij om de zoveel maanden je geld terug. Een mismatch. Voor een bevlogen hervormer misschien een reden om een klant niet door de
limited sanity check te laten komen, maar voor het NPEX-milieu zal Momo belangrijker zijn dan een half besodemieterde belegger.
Arrogantie is teleurstellend normaal, maar ik verwacht excessen bij de entrepreneurs. "Domme gebruikers" van de afdeling ICT, of een uitgemolken klant komen ook bij uitstekende bedrijven voor. In de medische sector ken ik ook wel een zeer succesvol bedrijf, dat vanwege het sterke functioneren door grote klanten toch als "arrogant" werd bestempeld. Bijvoorbeeld omdat ideetjes vanuit de grijze middenmoot van klanten niet werden gehonoreerd. Dat bedrijf bestaat niet meer. Overgenomen door de ... Rabo, en daarna met succes om zeep geholpen. En een
[accident waiting to happen, want de Rabo is historisch de wereld van kleine klanten. Een coöperatie is daar al heel wat.
Ik denk dat wij niets te zoeken hebben bij de NPEX. Bij de enige "vacature" zie ik voor mij geen "klik", en dan ben ik zo naïef om te denken dat de NPEX een serieuze effectenbeurs is, in plaats van een makelaar in ongeluk. En ja, het zou kunnen dat het de NPEX niet zoveel kan schelen dat obligaties misschien niet optimaal zijn bij een (te) pril Momo. Maar een nette NPEX zou mogelijk geen enkel bestaansrecht hebben. Dan heb je misschien letterlijk een paar klanten of ex-klanten.
Bij een serieuze beurs zit hooghartigheid misschien meer in het uiterlijke vertoon van straatschoffies en het grote geld, maar worden beleggers niet als "sukkels" gezien. Euronext Amsterdam is er overduidelijk wél voor beleggers, en minder voor gokkers en bedriegers. Ondanks dat acquisitie altijd en eeuwig een probleem is, heeft de Amsterdamse beurs geen kelderklasse. Mogelijk een reden waarom een hier off-topic Pet Service Holding is uitgeweken naar de Marché Libre in Parijs, met beperkte eisen aan ondernemingen. Een Marché Libre bestaat hier niet, en Alternext ook niet (meer). Klein grut ziet Euronext Amsterdam waarschijnlijk liever gaan dan komen, omdat zij liever met beleggen dan met het Wilde Westen worden geassocieerd. Een verschil in houding, of marktbenadering, ondanks de arrogantie van straatschoffies in te dure, lelijke standaardpakken.
De NPEX deugt niet, maar excessen zoek ik elders. Je zou misschien zelfs kunnen zeggen dat als jij (open) zou gaan solliciteren bij de NPEX als wereldverbeteraar , dat jij er wordt afgewezen, omdat je er blijk van geeft de marktpositie van de NPEX niet te begrijpen. Alsof je bij de redactie van Harry Mens gaat solliciteren, met de persoonlijke ambitie en nietszeggende motivatie om dat journalistiek naar een hoger niveau te tillen. Leuk, maar dan raakt ook Harry bijna al zo'n betalende klantjes kwijt. En ja, een klant als "sukkel" zien komt ook bij zeer welwillende, "christelijke" bedrijven voor, zonder agressieve verkoop. Je gaat niet als een klokkenluider een klant waarschuwen voor ergens teveel voor betalen, als (een grijze muis van) die klant daar willens en wetens zelf voor kiest. Net zoals iemand er zelf voor kiest om bij "groeifinanciering" als belegger voor obligaties te kiezen, met beoogde terugbetaling van geld in plaats van het bijstorten van geld. Als je in Momo gaat zitten, omdat jou dat kansrijk lijkt, dan zou ik rekening houden met meerdere collectes. En als aandeelhouders actief meer eisen dan achteraf constateren dat de ene pijler de boel (nog) niet overeind houdt.
Allemaal "door de bank genomen", want obligaties pasten soms, hoogstzelden, wel. Al dan niet bij stroeve bedrijfjes en bedrijven. De NPEX sluit eigenlijk niet aan op bancaire financiering, want gemiddeld zal er een kloof zitten tussen het oordeel van de "een corporate finance partij" en (nog) in aanmerking komen voor bancaire financiering.
Anders gesteld, eigenlijk heb je voor de NPEX superbeleggers nodig, met zeer veel expertise in huis. Niet alleen over beleggen, maar ook over o.a. insolventierecht. Je eigen AFM (kunnen) zijn. Ben je dan niet, maar doneer je wel je geld aan onze authentieke postkantoren in monumentale panden, dan kan ik het mij voorstellen dat wij onze investeerders langs de zijlijn van de Groningse hockeyclub "sukkels" noemen, zolang wij uit die ruif eten. En vergeet niet om "CEO van een beursgenoteerde onderneming" op je arrogante cv te zetten...
Is Euronext of de AFM dan heilig? Beslist niet. Maar als zij de "belegger" een sukkel noemen, dan is dat zeer waarschijnlijk omdat die"belegger" aan het gokken is met waardeloze aandelen van (bijna) lege hulzen. Je geniet dan in de praktijk ook minder bescherming, als je zelf kiest voor niet-beleggingswaardige prut. Daar grossiert de NPEX wel in, terwijl de marketing van Euronext niet op prut is gericht. Ondanks dat acquisitie ook voor Euronext een eeuwig probleem is; er zijn maar weinig beursgenoteerde, beurswaardige bedrijven. Vooral in Nederland, ook in vergelijking met het kleinere België. Mogelijk ervaren Nederlandse ondernemers sneller last van wet- en regelgeving, waar je bij de NPEX minder last van hebt.