De Tijd:
Ontex slikt 66 miljoen euro kosten voor herstructurering in Belgische fabrieken
JAN DE SCHAMPHELAERE
De luierproducent Ontex heeft de sociale onderhandelingen afgerond voor de herstructureringen in Eeklo en Buggenhout. Het bedrijf neemt 66 miljoen euro voorzieningen om alles af te handelen.
Dat meldt Ontex in zijn kwartaalupdate. Eerder dit jaar kondigde Ontex aan de luierfabriek in Eeklo te willen sluiten, en die in Buggenhout te hervormen tot een kenniscentrum voor incontinentieluiers. In totaal waren daardoor zo’n 500 jobs bedreigd. De onderhandelingen met de sociale partners sleepten maanden aan maar zijn nu afgerond.
Ontex boekte in het tweede kwartaal al 37 miljoen euro om de herstructureringen uit te voeren. Daar komt nu nog een pak bovenop, waardoor het totaal kostenpakket uitkomt op 66 miljoen euro. Dat vertaalt zich ook duidelijk in de derdekwartaalresultaten. De bedrijfswinst zakte met 70 procent tot 8 miljoen euro.
Los van die eenmalige elementen oogt het plaatje bij Ontex aanzienlijk beter dan het voorbije jaar.
De luierproducent boekte ruim 4 procent volumegroei. De omzetgroei bleef evenwel steken op 2 procent. De grondstofprijzen zijn in dalende lijn en Ontex kiest er voor een deel van die extra marge op te geven om zijn concurrentiepositie met lagere prijzen te versterken en marktaandeel in te pikken.
In Europa is er een bloeiende reailmarkt voor incontinentieluiers
Vooral de incontinentieluiers (7,6 procent meer omzet) doen het goed. ‘Dankzij een stijgend marktaandeel in het institutionele kanaal (lees: rusthuizen), en een bloeiende retailmarkt in Europa in lijn met maatschappelijke tendensen’, klinkt het. Dat laatste geeft aan dat het taboe van incontinentie beetje bij beetje sneuvelt en incontinentieluiers steeds vaker in supermarkten over de toonbank gaan.
De babyluierbusiness hadden het moeilijker. De omzet zakte er met 1 procent, vooral door toedoen van de Europese verkoop die te lijden had onder stevige promotie-acties van merken. In de VS daarentegen stegen de babyluiervolumes met een dubbelcijferige groei, dankzij nieuwe contracten met retailers.
Ontex had evenwel ingecalculeerd dat de nieuwe deals meer en sneller omzet zouden opleveren. ‘De groeiversnelling in de VS wordt getemperd door de fasering van de orderopschaling’ meldt Ontex dat zich daardoor genoodzaakt ziet de omzetprognoses voor het volledige jaar te herzien.
Lagere omzetprognose
Het management mikt nu op 2 à 3 procent omzetgroei, terwijl dat het in de zomer nog 4 à 5 procent groei vooropstelde.
De andere doelstellingen blijven wel overeind. De winstmarge (ebitda) zal dit jaar stijgen tot 12 procent. Dat is ook het percentage dat Ontex haalde in het derde kwartaal.
In het derde kwartaal steeg de ebitda met 29 procent tot 56 miljoen euro, goed voor een winstmarge van 12 procent.
De ebitda steeg met 29 procent tot 56 miljoen euro. Na negen maanden staat het groeicijfer op 30 procent. Dat is onder meer te danken aan de lagere grondstoffenfactuur, en vooral aan de kostenbesparingen, operationele verbeteringen en productinnovaties die Ontex in het hele bedrijf doorvoert.
Door de betere prestaties schudt Ontex het schuldenprobleem waar het al jaren mee kampt stilaan van zich af. Eind september was de hefboomratio (schulden tegenover ebitda) verder gekrompen tot 2,4 terwijl dat begin dit jaar nog 3,3 was en op de piek ooit meer dan 7.
Door het recente akkoord over de verkoop van zijn Braziliaanse business kan die hefboom nog verder zakken. De verkoop zal ongeveer 82 miljoen euro in de kas brengen. De afronding van de transactie is voorzien in de eerste helft van volgend jaar.