Zoals beloofd het hele artikel uit de nrc:
Biotech is niet hot', Crucell wel
Friederike de RaatElske Schouten
Nederlands bedrijf aast op Zwitserse vaccinfabrikant
Crucell maakte nooit winst, toch is de beurskoers in 2005 verdubbeld.De gewenste overname van de veel grotere vaccinmaker Berna moet Crucells ontwikkeling bespoedigen.
Cruciaal? Nee, de overname van Berna Biotech is niet cruciaal voorCrucell, vindt algemeen directeur Ronald Brus. Maar, zegt hij, het zou deontwikkeling van Crucell wel versnellen. Deze maand deed Nederlandsgrootste zelfstandige biotechnologiebedrijf een bod op de Zwitsersevaccinfabrikant, die qua werknemers ruim twee keer en qua omzet zo'n zeskeer groter is. Maar ook farmaciereus Novartis, eveneens Zwitsers, aast ophet honderd jaar oude Berna. Brus: Als dit niet doorgaat, moeten we deexpertise die zij hebben zelf opbouwen. Er zijn vast nog andere bedrijven,maar Berna is de meest geschikte partner voor ons. Samen kunnen we een vande sterkste spelers ter wereld worden op de markt voor vaccins.
Crucell wil een omslag maken. Nu verkoopt het Leidse bedrijf alleen noglicenties van zijn zelf ontwikkelde PER.C6-technologie: een kweek vanmenselijke cellen waarin medicijnen kunnen worden geproduceerd. Maar hetbedrijf wil met die technologie ook zelf nieuwe medicijnen op de marktbrengen, wat veel meer geld kan opleveren. En daarbij kan Berna een rolspelen. Brus: Berna heeft alles wat wij missen en andersom. Berna heeftfabrieken, wij niet. Zij hebben bezuinigd op research waar wij juist sterkin zijn. Wij verkopen aan farmaceuten, zij hebben eindgebruikers alsklant. Brus denkt met Berna ook sterker te staan tegenoverlicentiepartners. Wanneer een licentiehouder van Crucell een product op demarkt zal brengen, krijgt Crucell tussen de 3 en 10 procent van de omzet.Met Berna kan Crucell meewerken tot een verder stadium van de ontwikkeling.Brus: Dan kunnen we zeggen: we willen 50 procent.
Crucell ontstond in 1999 en haalde 145 miljoen op met een gang naar debeurs, kort voordat deze in 2000 in elkaar stortte. Daardoor heeft hetbedrijf geen last van het chronische geldgebrek dat menig zelfstandigbiotechbedrijf de das om doet. Elk bedrijf heeft een goed gesterntenodig, zegt Brus. Iets anders dat volgens hem goed uitpakte, is dat hetbedrijf zich richtte op infectieziekten, die destijds lang niet zo in'waren als nu. Verder raakte Merck, een van de grootste farmaciebedrijventer wereld, geïnteresseerd in de PER.C6-technologie, wat een belangrijkestimulans betekende.
Maar de ontwikkeling van PER.C6 levert tot nu toe nauwelijks geld op.Sterker nog, Crucell heeft tot nu toe alleen maar verlies geleden. Wanneerworden jullie winstgevend? is een vraag die Brus dan ook met groteregelmaat krijgt. Brus: Het is typisch Nederlands om het riskant te vindendat je veel investeert terwijl je niets verdient. In de VS zeggen ze:waarom hebben jullie maar 10 miljoen euro geïnvesteerd terwijl je zo veelkasgeld hebt?
Als het meezit, kan Crucells eerste product in 2008 op de markt komen.Het gaat om een vaccin tegen het dodelijke ebolavirus, dat Crucell inopdracht van de Amerikaanse overheid ontwikkelt in het kader van eenmogelijke bioterroristische aanval. Maar als een van zijn licentiepartnersvoor die tijd een succesvol product op de markt brengt, zou het bedrijfeerder winstgevend kunnen worden, zegt Brus. Zo werkt Sanofi-Aventis metde PER.C6-technologie aan een griepvaccin en ontwikkelt Merck een vaccintegen hiv.
Ondanks de aanhoudende rode cijfers is de koers van het aandeel hetafgelopen jaar verdubbeld en is Crucell nu zo'n miljard euro waard. Is hiersprake van een biotech-zeepbel? Biotechnologie is helemaal niet hot alsje naar de index van biotechbedrijven kijkt, zegt Brus. Als bedrijf zijnwe hot, omdat onze technologie aanslaat en griep een van onze speerpuntenis in een tijd dat de hele wereld zoekt naar een remedie tegen vogelgriep.Ook andere infectieziekten, waar wij ons op richten, zijn in opmars. Hetenige dat wij gemeen hebben met de internetbedrijven van de jaren negentig,is dat we geen winst maken. Maar bij ons heeft dat een duidelijke reden: je moet eerst alle fasen van klinisch onderzoek door.
Veel biotechnologiebedrijven worden uiteindelijk overgenomen door eengrote farmaceut. Brus ziet dat met Crucell niet gebeuren, ook niet als deovername van Berna mislukt. We worden vaak door bedrijven uitgenodigd omte komen praten, zegt Brus. Maar wij denken dat onze eigen toekomst zozonnig is, dat we er geen behoefte aan hebben te worden overgenomen. Wekunnen ons die zelfstandigheid veroorloven, want we hebben cash genoeg. Zobehouden we onze cultuur van wow, waarin wilde ideeën mogelijk zijn.Uitvinden is waar het bij ons om draait. Dat is een van de redenen dat wezo snel groeien. Als Crucell wordt overgenomen, raken we dat kwijt.
Foto-onderschrift: Biotechnologiebedrijf Crucell groeide het afgelopen jaar van200 tot 280 medewerkers, voor het grootste deel wetenschappers.
Trefwoord: Bedrijfsleven; Geneesmiddelen; Biotechnologie en genetica
Organisatie: Crucell; Berna Biotech
Persoon: Ronald Brus
Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.