Toekomst zonder België mogelijk?
Zou België beter af zijn door op te splitsen? Wat denkt de rest van de wereld daarover? Kan het ze iets schelen?
De opwinding rond het thema roept deze en andere vragen op. Zowel binnen als buiten België speculeert men over de toekomst van het land, dat zich in een politieke impasse bevindt. Gevoelens van separatisme wakkeren aan, vooral in het Nederlandstalige noorden.
Ruim drie maanden na de nationale verkiezingen is er nog steeds geen regering. De vorming lijkt onmogelijk door eeuwenoude vetes tussen de Nederlands- en Franssprekende delen.
Ongelukkig huwelijk
De Franse krant Liberation kopte vorige week al 'Wat als België opsplitst?' op de voorpagina. De Economist riep een 'praliné scheiding' uit, als Belgische variant op de 'fluwelen scheiding' in Tjechoslowakije vijftien jaar geleden. Het Britse weekblad zei dat één België geen doel meer is.
Het land, dat voortkomt uit een ongelukkig huwelijk tussen het Anglo-Saksische noorden en het meer Latijnse zuiden, is vaak onderwerp van grappen. Buurlanden Frankrijk en Nederland nemen het land niet erg serieus.
Vreedzame samenleving
Politieke wetenschappers echter zeggen dat het land met 10,5 mln inwoners een schoolvoorbeeld is van een vreedzame samenleving. 'In België wordt samen geregeerd zonder bloedvergieten. Daarvan kunnen Noord-Ierland en Cyprus heel wat leren', zegt Kris Deschouwer, wetenschapper aan Brussels Vrije Universiteit.
Sommige toeschouwers vrezen een domino-effect mocht het tot scheiding komen. Separatistische groepen in de rest van Europa zouden dit weleens als voorbeeld kunnen nemen. 'Dat zou het einde van de natiestaat betekenen', aldus professor Carl Devos van de Universiteit van Gent.
Schulden
Een ander probleem bij splitsing is veel nationaler. Deschouwer: 'Denk maar eens hoe veel moeilijker het is om een land te splitsen dan een coalitieregering te vormen. 'Hoe moet je opsplitsen? Wie betaalt de grote buitenlandse schuld?', aldus Deschouwer. Die schuld bereikte 87% van het bruto binnenlands product in 2006.
Ook de positie van Brussel als hoofdstad van de Europese Unie kan een probleem vormen bij eventuele splitsing. De stad is tweetalig met een populatie van 80% Franstaligen op Vlaams territorium. Uiteindelijk wil niemand die hoofdstad opgeven.
Gewone mensen
Gelukkig dat de gewone Belg er over het algemeen nog niet zoveel angst voor heeft dat het echt gebeurt. Vlamen en Walen gaan als gewone mensen met elkaar om, niets bijzonders. We zijn allemaal mensen op aarde. Ons grootste probleem is alleen dat de politici dat niet begrijpen', aldus een inwoner van Brussel.
Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad