Deze discussie sluit aan op een draadje "renteperikelen en onderling bankvertrouwen". Experiment nu. Ik heb het hele draadje gecopieerd en ga plakken. Kijken wat we krijgen. Het is een lap, maar het lukt wel. Ik zet even nummertjes bij de bijdragen. Mogelijk is het interessant dagelijks die Euribor en TED hier neer te zetten
1. "Door Rogven werd ik donderdagavond heel laat attent gemaakt op de ontwikkeling van de zgn TED. Als jaren 60/70-er denk ik dan aan het beroemde Vietnamoffensie. Mijn reactie richting Roven was iets in de trant van "je kunt je schoonmoeder ook met 3 vermenigvuldigen, kwadrateren en in logaritme zetten". Beetje voorbarige reactie, maar zoals gezegd het was heel laat. Heb overigens mijn reactie netjes richting Rogven rechtgezet met de mededeling, dat die TED toch wel zeer interessant is.
Was er aan het over aan het nadenken en wat zie ik? In de Volkskrant, de PvdA en GL-huiskrant, stond vanmorgen ook al een artikel over de TED. Mooi artikel. Objectief dus ik zou als Volkskrant die journalist meteen maar onslaan. Overigens vond ik de artikelen over ING in diezelfde Volkskrant ook al redelijk doordacht voor zo een linkse krant. Een aantal oude linkse kameraden waren zeker ziek ofzo.
Waarom is die TED interessant? Welnu heden ten dage wordt het modewoord "DUURZAAMHEID", hetgeen je altijd tussen de zinnen neer kunt plompen en een warm gevoel geeft, bedreigd door het woord "VERTROUWEN".
Hoe meet je dat vertrouwen tussen de banken? Illuminati zag ik al met de LIBOR en Euribor zwaaien. En nu de TED dus. Toch iets om in de gaten te houden, lijkt mij. Hier het artikel "de Volkskrant":
"Financiële markten krijgen wat lucht, maar paniek blijft groot
ACHTERGROND, Van onze verslaggever Ayolt de Groot
gepubliceerd op 17 oktober 2008 22:38, bijgewerkt op 17 oktober 2008 23:11
AMSTERDAM - Kapitaalinjecties, garanties op interbancaire leningen, renteverlagingen: wereldwijd zetten overheden en centrale banken alles op alles om de kredietcrisis te bezweren. Al die maatregelen hebben één doel: ervoor zorgen dat de interbancaire rente, die na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers fors is gestegen, omlaag gaat en banken elkaar weer geld gaan lenen.
En zowaar: de driemaandelijkse London interbank offered rate (Libor), de kosten die banken elkaar in rekening brengen voor leningen met een looptijd van negentig dagen, daalde afgelopen week eindelijk weer eens. Vrijdag stond het tarief op 5 procent, een daling van 0,4 procentpunt ten opzicht van het record op 8 oktober (zie grafiek). Hebben de begin deze week aangekondigde Europese garanties op interbancaire leningen nu al hun effect?
Dat lijkt onwaarschijnlijk. Het Europese plan geeft banken wel vertrouwen, maar de garanties zelf zijn nog niet in werking getreden. De daling van de Libor komt eerder op het conto van de Europese Centrale Bank (ECB).
Nadat de interbancaire rente op 8 oktober op recordhoogte was aanbeland, besloten centrale banken wereldwijd tot een gecoördineerde renteverlaging van een half procentpunt. In de schaduw daarvan nam de ECB nog een andere, baanbrekende maatregel. Banken mogen voortaan zoveel euro’s van de centrale bank lenen als ze willen, tegen een door de ECB vastgesteld tarief. Voorheen was het zo dat de ECB niet het rentetarief, maar de totale som geld bekendmaakte die in het systeem gebracht zou worden. Banken gaven vervolgens aan tegen welk tarief ze hoeveel euro’s wilden hebben. De hoogste bieder kreeg het geld toebedeeld.
Het besluit van de ECB geeft banken meer ruimte en lijkt een effectiever middel dan het rente-instrument. Dat is al een flinke tijd vleugellam. Ook vóór 8 oktober, toen het belangrijkste rentetarief van de ECB nog 4,25 procent bedroeg, wilden banken niet luisteren en lagen de marktrentes veel hoger.
De lichte afname van Libor geeft vooralsnog geen reden tot juichen. Het tarief is nog altijd torenhoog. De daling is een hap lucht: onder banken is de paniek nog steeds groot, blijkt uit de zogeheten TED-spread. Deze graadmeter voor onrust op de financiële markt daalde deze week iets, maar is nog altijd alarmerend hoog.
De TED (Treasury-EuroDollar)-spread is het verschil tussen de rente die de Amerikaanse staat betaalt om geld te lenen enerzijds, en de rente die banken elkaar in rekening brengen anderzijds. Preciezer: het verschil tussen de rente op driemaandelijkse Amerikaanse staatsobligaties en de driemaandelijkse Libor.
Staatsobligaties (treasuries) vormen in onzekere tijden een veilige haven. Na het failliet van Lehman Brothers nam de vraag snel toe, waardoor de rente sterk daalde. Dit terwijl de Libor juist steeg. Gevolg: de TED-spread, die normaliter een waarde heeft tussen de 0,1 en 0,5 procent, klom tot ongekende hoogte.
Econoom Paul Krugman, die afgelopen week de Nobelprijs voor de economie kreeg toegekend, noemde de hoge TED-spread op zijn blog het equivalent van 42 graden koorts. Of de rust terugkeert, is dus nog even afwachten".
Het leest niet als een damesrommanetje, maar als met een kleine verdieping heb je het begrip zo te pakken.
Groet, Jonas
2. mari24 - 18 okt 08, 21:35
Kan het draadje met het artikel niet meer terugvinden, maar het onderling vertrouwen van banken onderling zou momenteel nog steeds zoek zijn i.v.m. de Lehman ellende.
Volgens zelfde artikel moet de boel 21/10 opgelost zijn.... of niet wanneer het verkeerd afloopt.
3. Pavlov44 - 18 okt 08, 21:39
En wat zou er dan 21 oktober precies staan te gebeuren?
4. Paulus29 - 18 okt 08, 21:41
Zojuist van mijn digitale rekeningafschriftje bij de ABN AMRO geplukt.
16-10-2008 Per 31-10-2008 wordt de
debetrente op jaarbasis met
0,55% verhoogd. Voor het actuele
% zie uw maandoverzicht. 0,00 EUR
Hoezo een renteverlaging door de ECB??
5. pjotre7 - 18 okt 08, 21:42
Lehman's CDS Mess: Who's on the Hook?
by: Bo Peng October 13, 2008 |
On Oct 21, somebody [group A] will have to pay somebody else [group B] billions in cash to settle Credit Default Swaps (CDS) on Lehman. Estimates on what this entails range from $100 billion to as much as $400 billion.
Group A will almost certainly include AIG, the biggest net seller of CDS, and many hedge funds, who have been using CDS selling as their cheap (HA!) financing source for the past few years. Besides single-name CDS specifically on Lehman, other credit derivatives such as CMCDS, CDS options, or Nth to Defaults, CDX indices and bespoke CDOs with Lehman in them will also settle, partially or in full.
This will be arguably the biggest cash-exchange day in human history to date. I don't care how much taxpayer money the government will use to bail them out, somebody will fail.
Group B includes two types. One has Lehman bonds. They will be made whole by the settlement although Lehman bonds changed hands at 8.625 cents on the dollar at Friday's auction. The other doesn't have Lehman bonds. They bought naked CDS on Lehman. They will have a HUGE windfall -- for every dollar notional, they'll get over 91 cents. If they can collect, that is.
Back to the more immediate concern, who is in Group A?
You could pore over the CreditFixings' auction info and guess. I think a lot of people did just that on Friday. They pounced on MS, GS, CS, and DB, who happen to be the biggest Physical Settlement Sellers (meaning they sold CDS on Lehman). JPM shot up the whole day, which happens to be the biggest buyer.
But I don't know