Door: Bram de Vrind
Gepubliceerd: vandaag 19:51
Update: vandaag 20:29
De benzineprijs bereikt volgens consumentencollectief United Consumers met 1,709 euro voor een liter ongelood, zaterdag een recordhoogte. Gek genoeg geldt dit niet voor de olieprijs.
De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg donderdag met 0,5 procent tot 107,25 dollar, nadat bekend werd dat troepen van Kaddafi terrein wonnen op de rebellen Libie.
De olieprijs bereikte daarmee weliswaar het hoogste niveau sinds september 2008, maar een absoluut record is het niet. In de zomer van 2008 stond een vat ruwe olie op een recordprijs van 148 dollar. Voor een liter benzine betalen we wel meer dan ooit te voren.
Bij de pomphouders moet je klagen, zegt woordvoerder Paul de Waal van de Bovag, dat de belangen van de branche vertegenwoordigt. De oliemaatschappijen bepalen de adviesprijs: "De pomphouders krijgen een vast bedrag per liter, losstaand van de brandstofprijzen", zegt De Waal.
Het is bij de Bovag niet bekend waarom de oliemaatschappijen juist nu de adviesprijs op recordhoogte hebben gesteld. "Maar het is opmerkelijk dat er geen lineair verband is tussen de olieprijs en de prijs aan de pomp", zegt hij.
De overheid is de lachende derde, zegt De Waal. Op elke liter benzine of diesel wordt namelijk twee maal belasting geheven: accijns en btw. Die btw is een percentage, waardoor een hogere benzineprijs meer geld voor de schatkist betekent.
De Bovag pleit voor een flexibele accijns om de pijn te verzachten. De overheid kan de accijns bij hoge brandstofprijzen verlagen om tegemoet te komen aan de automobilist een weer verhogen als de prijzen zakken, aldus de branchevereniging.
Zo is het in het Verenigd Koninkrijk ook geregeld. "Het is te makkelijk om als overheid steeds naar anderen te wijzen als mensen chagrijnig worden als de benzineprijs omhoog gaat" , aldus De Waal.