Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Kees de Kort

56 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
marique
0
quote:

Willempie3 schreef op 25 juni 2011 19:05:

Rente omlaag => meer geleend geld uitgeven => hogere inflatie
rente omhoog => meer geld kwijt aan rente => minder geld om te besteden => lagere inflatie.
was het maar zo eenvoudig
heb ergens gelezen dat in de zeventiger jaren de rente torenhoog was
evenals de inflatie
kip--->ei?
of
ei--->kip?

ben het wel met je eens dat te lage rente slecht is
goedkoop geld lenen maakt het slechte in de mens wakker
dat blijkt uit de huizenbubbel
hjm
0
en in 1971 liet nixon de goudsstandaard los en was er een oliecrisis. Een plotseling tekort van een tot dan voldoende voorhanden grondstof. Grondstoffen gaan in dollars. En die konden wat ruimer worden bjgeprint. We hadden nog steeds een economie van meer, koelkasten,televisies. Onze welvaart van nu stond aan het begin. Er was een chronisch tekort aan arbeid. Moest worden geïmporteerd. Lonen gingen omhoog. En de economie stagneerde.

En nu staan we aan het begin van een krimpende welvaart, bevolking. De generatie van eht bouwen stopt met werken en begint met opmaken. Levert bezittingen in. Japan scenario.....
[verwijderd]
1
quote:

Hmm schreef:

@ W3

Mee eens. (AB)

Je beschrijft de monetaire politiek die tot zeepbellen leidt omdat de rente extreem laag kan worden gehouden. Met een gouden standaard wordt dat al een stuk moeilijker en al helemaal zonder een centrale bank.

Monetaire politiek is m.i. de oorzaak van al deze excessen.


Helemaal mee eens!
Helaas is het wel juist dit systeem van fiat geld in combinatie met een naar hartelust inzetbare geldpers die de politiek macht verschaft. Hiermee worden spaarders beroofd ten gunste van schuldenaren, waaronder de overheid zelf.
Dit is overigens van alle tijden. Zelfs de Romeinen verminderden het percentage goud in hun munt van tijd tot tijd. Maar nu we een digitale geldpers hebben is het nog slechts een kwestie van een getal intikken op de computer. Veel gemakkelijker dus.
Deze macht zullen de politici nooit meer afgeven.
Dus die goudenstandaard zullen ze koste wat het kost proberen te voorkomen.

Dutch
New dawn
0
Wat betreft de hoge rente en inflatie in de 70-er jaren, kan ik me herinneren dat staten een enorme beroep deden op de kapitaalmarkt en dit geld in de economie pompten. De centrale bank trapte zo als het hoorde op de rem, maar de staten leenden al meer. Bedrijven en particulieren konden die hoge rente maar met moeite betalen als ze schulden hadden en de bedrijven leden een kwijnend bestaan. De koersen van aandelen stegen niet en vanwege de enorme inflatie liep de waarde er uit. In de kranten stonden koppen in de trant van: "Kapitaal bedrijven uitgehold". De staten met hun leenzucht beheersten de obligatiemarkten.

Het werd ingezet door de USA die enorme kosten hadden met de Vietnamoorlog. Zij leenden daarvoor geld op de kapitaalmarkt, maar hadden de gouden standaard. Dit was voor de staat en politici een enorm probleem omdat meer goud moest worden aangekocht. Hiervoor hadden ze uiteraard geen geld. President Nixon besloot toen in 1973 de gouden standaard los te laten. Sindsdien kon de FED geld bijdrukken naar believen en zo de Vietnamschulden weginflateren. Sindsdien hebben ze de smaak te pakken om met monetaire politiek "de economie te sturen".

In de USA en elders is deze politiek vaak verheven tot de standaard en heeft ons gebracht waar we nu zijn.

[verwijderd]
0
quote:

Hmm schreef op 26 juni 2011 10:01:

Sindsdien hebben ze de smaak te pakken om met monetaire politiek "de economie te sturen".

In de USA en elders is deze politiek vaak verheven tot de standaard en heeft ons gebracht waar we nu zijn.
Tja het werkte altijd goed, onze huidige welvaart is daar een bewijs van.

Echter de wereld verandert. Vergrijzing in het Westen, globalisme (=verplaatsing werkgelegenheid, kapitaal, en deel vd welvaart?).

De wal is het schip al aan het keren. Overheden zijn nu ook min of meer gedwongen hun huishoudboekje op orde te maken, en dat is maar goed ook.
[verwijderd]
0
idd deze crisis is eigenlijk de stap voor een gezondere economie. Kapitaaleisen banken worden strenger, particulieren houden meer spaargeld aan, lossen schulden af en overheden en bedrijven zijn hun huishoudboekjes op orde aan het brengen om een nieuwe crisis te voorkomen of beter tegen bestand te zijn. Denk dat veel bedrijven beter uit de crisis gaan komen.
[verwijderd]
0
Ik luister al een aantal jaartjes naar Kees de Kort.
Elke keer, aan het eind van zijn uitzending, bekruip mij het gevoel dat het einde van de wereld nabij is!!! En na al die jaren wordt het toch middernacht.
Credo, het valt allemaal wel mee.
[verwijderd]
0
quote:

rowald55 schreef op 26 juni 2011 12:06:

Ik luister al een aantal jaartjes naar Kees de Kort.
Elke keer, aan het eind van zijn uitzending, bekruip mij het gevoel dat het einde van de wereld nabij is!!! En na al die jaren wordt het toch middernacht.
Credo, het valt allemaal wel mee.
Als je enkel op beurs/financiën focust dan krijg je al snel dat idee.

Maar ja meeste mensen leven in het Westen (zelfs in Griekenland) nog altijd in hoge welvaart. Maar ja het idee dat ze een klein stukje van de welvaart moeten teruggeven, of delen met anderen, nou dat moet dan toch wel het einde van de wereld betekenen.
New dawn
1
quote:

A.Potappel schreef op 26 juni 2011 11:41:

De wal is het schip al aan het keren. Overheden zijn nu ook min of meer gedwongen hun huishoudboekje op orde te maken, en dat is maar goed ook.

Het lijkt er op. Toch als ik de tegenwerking zie van de burgers en belangengroepen die aangesloten zijn bij een politieke beweging, dan weet ik nog niet of het huishoudboekje op orde zal worden gemaakt. Normaal gesproken zou je zeggen dat het zo zal gaan, maar er is veel politieke weerstand.

Je hoort opmerkingen bv van Grieken in de trant van: "Wat we allemaal hebben opgebouwd, proberen ze ons nu weer af te pakken". Ook in Nederland is grote weerstand tegen bezuinigen. Kiezers vragen zich niet af hoe een staat aan geld komt. Ze willen welvaart en dat moeten anderen maar zien te klaren. Dat een staat voor hun welvaart leende wisten ze mogelijk niet eens en/of wilden ze niet onderkennen.

marique
0
quote:

Hmm schreef op 26 juni 2011 13:16:

Dat een staat voor hun welvaart leende wisten ze mogelijk niet eens en/of wilden ze niet onderkennen.
Politici hebben communicatiestrategen, woordvoerders en spindocters in vaste dienst. En toch weten ´de mensen in het land´ niet wat er in het staatshuishoudboekje staat?
[verwijderd]
1
Je hebt echter niet 1 groep politici, ze komen in allerlei kleuren. De regerende partijen en de oppositie. Elk belichten ze hun eigen (halve) waarheid, en doen hun best om die van de tegenstander onderuit te halen.

Geen wonder dat meeste mensen er niets van snappen ;).
[verwijderd]
0
quote:

marique schreef op 26 juni 2011 13:33:

[...]
Politici hebben communicatiestrategen, woordvoerders en spindocters in vaste dienst. En toch weten ´de mensen in het land´ niet wat er in het staatshuishoudboekje staat?

De woordvoerders, communicatiestragen en spindoctors zijn vooral actief in verkiezingstijd. Zelfs voor NL geldt dat verreweg de meeste mensen geen idee hebben hoe het huishoudboekje er werkelijk uitziet, behalve dan dat er nu bezuinigd moet worden. Zolang dat een ander treft en niet henzelf vinden ze dat best. De "sociale" partijen toeteren dan dat vooral de hogere inkomens aangepakt moeten worden en de "niet zo sociale" waarschuwen dan voor kapitaalvlucht.
De Grieken werden vooral gepamperd om de PASOK in het zadel te houden, met geleend geld uiteraard: de boeren kregen torenhoge subsidies uit de EU-potten en de partijvriendjes kregen goedbetaalde ambtenaren- en vakbondsbaantjes. Pak je die hun privileges af gaat de boel plat en verliest de PASOK de volgende verkiezingen.
Het volk laat zich massaal leiden door beloftes dat het hen beter zal gaan als ze op een bepaalde partij stemmen. Lange termijndoelen zijn niet echt populair: kijk maar naar het gebakkelei rond onze pensioenen. Dat is overal zo. Waar het geld vandaan moet komen om die beloftes waar te maken vragen zich alleen realisten met een wat bredere belangstelling af. Die zijn overal in de minderheid, ook in Griekenland.
Obama had bv. nooit de verkiezingen gewonnen als hij niet zoveel beloftes gedaan had, en ook hij kan niet alles waarmaken - ook al laat hij nog zo veel dollars bijdrukken.
Elk volk krijgt de regering die het verdient. Worden regeringen democratisch gekozen beslist de meerderheid van het volk. Helaas zijn de slimme realisten overal ter wereld té dun gezaaid om competente en vooral eerlijke politieke leiders in het zadel te helpen.
De Grieken is gewoon wijsgemaakt dat ze kregen waar ze recht op hadden, en dat wilden ze maar al te graag geloven.

|\ ...../|
( * o *)
-=(~) =--
marique
1
quote:

katzenkop schreef op 26 juni 2011 14:07:

Zelfs voor NL geldt dat verreweg de meeste mensen geen idee hebben hoe het huishoudboekje er werkelijk uitziet,
(...)
Het volk laat zich massaal leiden door beloftes dat het hen beter zal gaan als ze op een bepaalde partij stemmen.
(...)
De Grieken is gewoon wijsgemaakt dat ze kregen waar ze recht op hadden, en dat wilden ze maar al te graag geloven.
katzenkop,
Hoe het hh boekje er werkelijk uitziet weten vermoedelijk zelfs de kamerleden niet. Maar daar gaat het ook niet om. We hebben ambtenaren in dienst om de plussen en minnen op een rijtje te zetten.
Waar het wel om gaat is dat het zgn domme stemvolk donders goed doorheeft wat de overheid doet en niet doet.
(...)

En dat het volk zich massaal zou laat leiden door schone beloftes steunt ook op de misvatting dat kiezers dom zijn. Kiezers zijn niet dom. Ze zijn wél wanhopig omdat ze geen greep hebben op de politici waarop ze, soms tegen beter weten, hun stem uitbrengen. Kiezers willen ook helemaal geen zgn populisten. Kiezers willen rechtvaardige leiders met ruggegraat. Pas als die ontbreken ontstaat er ruimte voor populisten.
(...)

Vul voor Grieken maar elk volk of elke groep in. Dat mensen protesteren en staken en vooral voor hun eigen belangen opkomen is volkomen normaal. Maar wil absoluut niet zeggen dat ze geen oog hebben voor de realiteit. Er moeten alleen leiders zijn die klip en klaar zeggen hoe de vlag erbij hangt en een geloofwaardig plan presenteren dat uitkomst en vooruitzicht biedt.


Er is iets grondig mis met het democratische bestel zoals wij dat kennen. Niet alleen in Nederland, maar in alle landen met vergelijkbare democratie.

[verwijderd]
0
Jezus mensen wie luistert en nu naar depri Kees de Kort? Kun je er short of long posities mee aangaan? Neen dus.
[verwijderd]
0
En laat die Grieken eens met rust. Zij kunnen er niks aan doen wij lenen hun het geld :-)
56 Posts, Pagina: « 1 2 3 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
946,58  +3,97  +0,42%  13 feb
 Germany40^ 22.495,60 -0,51%
 BEL 20 4.432,88 +1,19%
 Europe50^ 5.471,32 -0,53%
 US30^ 44.712,20 0,00%
 Nasd100^ 22.020,90 0,00%
 US500^ 6.115,06 0,00%
 Japan225^ 39.487,70 0,00%
 Gold spot 2.928,79 -0,08%
 EUR/USD 1,0456 -0,11%
 WTI 71,21 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

ADYEN NV +14,37%
Flow Traders +10,93%
RENEWI +6,24%
EBUSCO HOLDING +5,02%
DSM FIRMENICH AG +4,01%

Dalers

Alfen N.V. -9,39%
CM.COM -7,09%
UNILEVER PLC -5,51%
ABN AMRO BANK... -5,07%
RANDSTAD NV -3,67%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront