voda schreef:
FOCUS: Mediq moet alle zeilen bijzetten voor beursexit
Door Bart Koster
Van DOW JONES NIEUWSDIENST
AMSTERDAM (Dow Jones)--Mediq nv (MEDIQ.AE) zal donderdag tijdens een streng afgesloten buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAVA) op zijn hoofdkantoor in Utrecht beleggers proberen te overtuigen van het nut en de noodzaak van de overname door private equity-investeerder Advent International Corp (AVT.XX), die het bedrijf van de beurs wil halen.
Chief executive Marc van Gelder en chief financial officer Hans Janssen, gesteund door de Raad van Commissarissen, zullen daarvoor alle zeilen moeten bijzetten. Sinds de aankondiging van het plan op 24 september zijn analisten en investeerders sterk verdeeld over de kwaliteit van het overnamebod van EUR13,25 per aandeel, dat de leverancier van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen waardeert op EUR775 miljoen. Inclusief de nettoschuld van Mediq van ongeveer EUR275 miljoen bedraagt de overnamesom ruim EUR1 miljard. Het bod van Advent, dat loopt tot en met 4 januari, biedt een premie van ruim 50% op de koers direct voorafgaand aan het bod.
Aandeelhouders krijgen bij de overname iets meer dan tien keer de nettowinst en ongeveer eenderde van de jaaromzet over 2011. "Dat oogt allemaal erg mager", stelde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) onlangs op haar website.
"Het bod van Advent vertegenwoordigt de waarde van de divisie Direct & Institutional en ze krijgen de apotheekdivisie er gratis bij", was de eerste reactie van SNS-analist Richard Withagen, die een hold-advies heeft.
Met de beursexit wil Mediq buiten het zicht van kritisch meekijkende aandeelhouders de groei van zijn bloeiende Direct & Institutional-activiteiten financieren, evenals de reorganisatie van de kwakkelende apothekersactiviteiten.
Voor die Apothekersdivisie gloort inmiddels echter weer hoop, nu verschillende zorgverzekeraars, zoals Achmea en Zorg & Zekerheid, hogere prijzen gaan betalen voor generieke geneesmiddelen en geneeskundige zorg, aan Mediq en andere groothandelaren zoals Brocacef en Mosadex, om deze rendabel te maken en te houden. De verzekeraars zijn bereid daarin ook de kosten voor distributie en administratie mee te wegen en willen bovendien politieke druk uitoefenen om het preferentiebeleid aan te passen en te vereenvoudigen.
Kamerleden hebben vragen gesteld aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over dat preferentiebeleid. "De partijen in de keten, dus de farmaceuten, groothandels, apothekers en verzekeraars, moeten samen op zoek naar een nieuw verdienmodel", zegt verantwoordelijk kamerlid Lea Bouwmeester van regeringspartij PvdA. "Misschien moet het aantal apothekers wel drastisch worden verminderd. Het kan in ieder geval niet zo zijn dat de kosten van de verhoging van de vergoedingen worden afgewenteld op de patient of de staatskas", zei ze tegen Dow Jones Nieuwsdienst.
Nederlands grootste zorgverzekeraar Achmea heeft zich bereid verklaard in het preferentiebeleid wel de gemiddelde prijs te betalen voor generieke geneesmiddelen, maar de keuze voor het medicijnmerk over te laten aan Mediq en andere groothandelaren, wat hun onderhandelingskracht vergroot en de administratie en distributie vereenvoudigt.
Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen lijkt Mediq zich te goedkoop te verkopen, aangezien het bedrijf na het huidige dieptepunt alleen maar meer waard kan worden, zeggen VEB-econoom David Tomic en enkele andere ingewijden tegen Dow Jones.
De tegenvallende cijfers van Mediq over het derde kwartaal en de "uitdagende omstandigheden" die het bedrijf vermeldt, kunnen twijfelende aandeelhouders echter alsnog over de streep trekken om hun stukken aan te bieden tegen de geboden EUR13,25 per aandeel, verwachten analisten van KBC. Zij adviseren beleggers het bod van Avent te accepteren.
Grote aandeelhouders zijn opvallend verdeeld over het bod. Silchester International Investors, dat een belang houdt van circa 15,1%, en Templeton Investment Counsel en Franklin Templeton Investments met een belang van ongeveer 5%, hebben toegezegd hun aandelen te zullen aanmelden.
Delta Lloyd, met een belang van zo'n 14%, vindt het bod daarentegen te laag en zal zijn stukken niet aanbieden. Ook twee andere grote aandeelhouders, ING en Navitas, zouden het bod onvoldoende vinden, volgens verschillende personen die bekend zijn met de aandeelhouders. Samen met Delta Lloyd zijn deze twee partijen goed voor meer dan 35% van de aandelen.
Dat wordt interessant, want Advent zal het bod gestand doen als tenminste 95% van de uitstaande gewone aandelen wordt aangemeld, en zolang er tenminste 66,66% van de aandelen wordt aangemeld, ligt de keuze om het bod wel of niet door te zetten geheel bij Advent. Maar als het aanmeldingspercentage onder die 66,66% uitkomt, kan het Mediq-bestuur zich beraden of het bedrijf zijn steun voor het bod wel of niet intrekt.
"We denken dat het bod in het belang is van alle stakeholders", zegt woordvoerder Ynte Hoekstra van Mediq woensdag. "Maar als een betekenisvol deel van de aandeelhouders daar anders over denkt, dan zullen we bekijken wie ertegen zijn en met welke redenen." In het hypothetische geval dat minder dan de helft van de aandeelhouders zich zou aanmelden, wat volgens de woordvoerder geenszins de verwachting is, "dan kun je je achter de oren krabben en afvragen of je nog wel op de goede weg bent."
Het bod van Advent kan ook nog worden opgezegd, als er een tegenbod komt dat minimaal 7,5% hoger is dan het bod van Advent. De Raad van Commissarissen van Mediq heeft inmiddels CEO Marc van Gelder per 1 januari 2013 herbenoemd in zijn functie voor een termijn van vier jaar. Linksom of rechtsom lijkt dat een uitdagende periode te worden. De BAVA van donderdag geeft wellicht een indicatie welke kant het zal opgaan.
Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201;
bart.koster@dowjones.com Robin van Daalen en Archie van Riemsdijk droegen bij aan dit artikel