08 mei 2013, Redactie
Wessanen ‘verduurzaamt’ topsalarissen
Voedingsmiddelenmultinational Wessanen gaat werk maken van een duurzame beloningsstructuur. Wessanen wil in 2014 starten met het verduurzamen van de variabele beloning in de top van de onderneming. Dat zegt Frans Koffrie, voorzitter van de Raad van Commissarissen in reactie op vragen van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).
Concreter dan dat wordt Koffrie echter niet tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders. De plannen liggen dan ook nog in de toekomst. En daar is een reden voor, aldus de RvC-voorzitter: “We zoeken nog naar bijzondere prestaties, die passen bij onze, duurzame bedrijfsvoering en die bovendien ook goed te meten zijn.”
Concreet
Wessanen lijkt, in ieder geval voor de buitenwacht, veel gelegen aan de verduurzaming van de productieketens. Het bedrijf heeft veel biologische producten in haar assortiment. Er wordt ook open gesproken over dilemma’s. Die transparantie kan de goedkeuring van de VBDO wegdragen. Maar de topbestuurders in de onderneming worden zelden concreet als het gaat om doelstellingen, vindt de vereniging. Ook lijkt duurzaamheid lang niet altijd de prioriteit te hebben. Zo heeft de firma de externe controles uit kostenoverwegingen ‘opgeschort’.
CEO Piet Hein Merckens geeft toe dat de productieketens van de onderneming veel ‘potentiële risico’s’ in zich dragen, als het gaat over duurzaamheid. Opvallend is echter dat Wessanen niet goed scoort in de ‘benchmark ketenbeheer’ van de VBDO, zeker niet in vergelijking met andere bedrijven in dezelfde sector, die zich veelal aanmerkelijk minder profileren als duurzaam bedrijf dan Wessanen.
Toeleveranciers
Zo heeft het voedingsmiddelenconcern bijvoorbeeld geen concrete doelen (KPI’s) opgesteld voor de keten. Wel hanteert het bedrijf een ‘code of conduct’. Daarin staan volgens Merckens ook duurzaamheidscriteria vermeld. Maar erg voortvarend is Wessanen nog niet geweest in het implementeren van de code bij toeleveranciers: “Tot nu toe waren toeleveranciers niet verplicht om dit te ondertekenen. Nu staan we op een punt dat we de Code of Conduct ook bespreken met onze leveranciers en dat we verwachten dat zij deze ook ondertekenen.”
Bron: VBDO