moonlightjorgo schreef op 9 januari 2014 21:15:
[...]Verschil turbo en optie
Wat is het verschil tussen een turbo en een optie?
Antwoord
Er zijn grote verschillen tussen turbo’s en opties. Met beide instrumenten kan worden ingespeeld op bewegingen op de beurs, maar ieder doet dat op zijn eigen manier. De belangrijkste overeenkomst is dat de prijs van het derivaat afhangt van de koers van de onderliggende waarde. Voordat ik de verschillen uit kan leggen, is het nodig om een aantal punten rondom de prijsbepaling bij beide producten toe te lichten.
De turbo
De naam turbo slaat op het feit dat deze producten met een hefboom werken. De uitgevende instellingen financieren immers een deel en dat betekent dat de koers snel kan bewegen. Zeker als de onderliggende waarde van de turbo dichterbij het financieringsniveau komt gaat het hard.
Bij een turbo long neemt de waarde toe als de onderliggende waarde stijgt en speelt u bij aankoop dus in op een stijging. Met een turbo short gaat u uit van een koersdaling, omdat de waarde van dit product toeneemt als de onderliggende waarde daalt.
Iedere turbo heeft een bepaalde hefboom. De hefboom van een turbo geeft aan hoeveel sneller het product beweegt in vergelijking met de koersschommeling van de onderliggende waarde. Hoe hoger de hefboom, des te groter is de koersgevoeligheid. Natuurlijk neemt de kans op het raken van de stoploss dan ook toe. Een grote hefboom kan namelijk ook tegen u werken en zorgen voor verliezen.
De turbo heeft één groot voordeel: de prijs is transparant. Iedereen kan met een simpele som zelf snel de prijs uitrekenen. Neem de koers van de onderliggende waarde, trek daar het financieringsniveau van af en deel dit door de ratio van de turbo. De prijs van een turbo is dus statistisch en volatiliteit speelt geen rol bij turbo’s.
Prijsbepaling van een optie
Een optie is het recht om gedurende een vastgestelde periode (de looptijd) tegen betaling van een prijs (de premie) een vaste hoeveelheid van de onderliggende waarde (in dit verband: 100 aandelen per contract) tegen een overeengekomen prijs (de uitoefenprijs) te kopen (call optie) dan wel te verkopen (put optie).
De prijs of premie van een optie wordt bepaald door meerdere bestanddelen en kent ook een hefboom. De uitoefenprijs, de looptijd, de rente, het dividend op de onderliggende waarde (het aandeel) en vooral de volatiliteit van de onderliggende waarde spelen een grote rol.
De premie bestaat uit intrinsieke waarde en verwachtingswaarde. Een call heeft intrinsieke waarde als de koers van het aandeel hoger is dan de uitoefenprijs van de call. Een put heeft intrinsieke waarde als de koers van het aandeel lager is dan de uitoefenprijs van de put.
Als een aandeel 100 euro waard is en de call met uitoefenprijs 90 euro noteert 15 euro, dan is de intrinsieke waarde 10 euro en de verwachtingswaarde 5 euro. Indien bij hetzelfde aandeel de call 110 euro een premie noteert van 3 euro, dan is de intrinsieke waarde 0 euro en de verwachtingswaarde 3 euro.
De premie van een optie is daarom niet statisch maar dynamisch. De premie beweegt in een bepaalde verhouding mee met de beweging van de onderliggende waarde. Als de onderliggende waarde stijgt, dan stijgen ook de calls en dalen de puts en vice versa. Met het verstrijken van de tijd neemt de verwachtingswaarde af. Op de afloopdatum van de optie is de verwachtingswaarde geheel verdampt.
Wat zijn dus de verschillen tussen optie en turbo?
Het grote verschil tussen opties en turbo’s zit naast het stoploss-niveau dus vooral in de volatiliteit van de koers. Opties kunnen tijdelijk even (bijna) helemaal waardeloos zijn, maar dan ineens weer grote intrinsieke en verwachtingswaarde krijgen. Een turbo die eenmaal is uitgestopt, vervalt simpelweg en kan geen waarde meer krijgen.
Als u twijfelt tussen het kopen van een optie of het kopen van een turbo is het daarom aan te raden om verder te kijken dan de door u verwachte koersbeweging. Een belangrijke factor is namelijk ook de verwachting die u heeft over de volatiliteit. Als u denkt dat de beweeglijkheid toeneemt, kan een optie beter uitpakken. In het andere geval kan een turbo beter zijn om uw rendement op de beurs te verhogen. Door het ontbreken van een looptijd kan een turbo immers geen tijdswaarde verliezen.