PREVIEW: Forse winstgroei bij Ageas
07 mei 2015 15:01
Analisten rekenen er op dat het eerste kwartaal voor Ageas 'geruststellend saai' was, zonder de weerkundige of juridische stormen die in 2014 de verzekeraar continu een pad in de korf zetten.
Eigenlijk hoort een verzekeraar als Ageas even geruststellend saai te zijn als een grijs maatpak. Maar dat was in 2014 allerminst het geval voor Ageas.
Ten eerste blijft de verzekeraar met de erfenis van de geïmplodeerde juridische voorganger Fortis worstelen. Vorige zomer deelde een Amsterdamse rechter de groep een stevige tik uit, waarna Ageas 130 miljoen opzij zette voor potentiële schadeclaims vanwege beleggers die hun Fortis-aandelen in september 2008 hard onderuit zagen gaan.
Ten tweede kampte Ageas vorig jaar ook slag om slinger met meteorologische stormen. In juni zadelden de hagelstormen in België de groep met een miljoenenfactuur op, idem voor de Britse winterstormen eerder op het jaar. Het gevolg is wel dat de 'onderliggende' verzekeraar afgelopen kwartaal een relatief gemakkelijke vergelijkingsbasis kende.
Analisten verwachten dan ook gemiddeld een nettowinst 174 miljoen euro voor de verzekeringspoot, een stijging met 20 procent tegenover de 145 miljoen begin 2014. Logischerwijs zou vooral de schadetak een stevig winstherstel moeten boeken, nu er dit keer geen grote stormschade te vergoeden viel.
Het hardnekkige Fortis-spook waart nog rond in de 'algemene rekening' van Fortis. Het overblijfsel van de ooit zeer indrukwekkende Fortis-'lettersoep' draait rond de relative performance notes ofte RPN, die het verschil in waarde meten tussen CASHES - hopeloos complexe effecten die destijds mee de fatale overname van ABN AMRO financierden - en aandelen Ageas. Dat verschil is op dit ogenblik in het nadeel van Ageas, waardoor de verzekeraar rente moet betalen aan de andere 'Fortis-erfgenaam' BNP Paribas Fortis.
Volgens de webstek van Ageas is die boekhoudkundige waardering van dat verschil met 527 miljoen nu wel 36 miljoen lager dan per eind december. Bijgevolg is er positieve impact op de resultaten van de 'algemene rekening', die alles wat niet met de eigenlijke onderliggende verzekeraar te maken heeft overkoepelt. Globaal rekenen analisten inclusief de algemene rekening op een nettowinst van 194 miljoen euro.
(De Tijd)
(en wat moet zo'n draadje, eerste kwartaalcijfers, dan zonder preview)