.... en gaat op jacht op ASR. Toktok Perpster ??
FD
Reaal opent jacht op ASR
Pieter Couwenbergh Cor de Horde
Vandaag, 20:30
Verzekeraar Reaal gaat direct nadat het Chinese Anbang aan boord is gekomen, op zoek naar overnamekandidaten. Daarbij noemt de nieuwe topman Gerard van Olphen, tot nu toe het hoofd van SNS Reaal, nadrukkelijk de naam ASR. Het voormalige Fortis Verzekeringen Nederland is nog altijd in handen van de Staat, maar is nu aan de beurt om te worden afgestoten.
De laatste handtekeningen onder de overname van Reaal door Anbang zijn zondagavond gezet, daarmee is de verzekeraar nu definitief in Chinese handen. Afgelopen donderdag werd al bekend dat de Chinese toezichthouder CIRC toestemming heeft gegeven. Onlangs ging DNB ook al akkoord. Van Olphen wordt er de topman, hij krijgt een Chinese financieel directeur naast zich.
Uitvalsbasis
Reaal, voortaan Vivat genoemd, krijgt onder Chinese leiding een zeskoppige raad van bestuur. Dit relatief grote apparaat is nodig omdat het Utrechtse bedrijf gaat functioneren als uitvalsbasis voor overnames in Nederland en elders in Noord-West Europa.
ASR is in het vizier van Reaal. ‘De minister moet nog bepalen of het een beursgang wordt of dat verkoop ook een optie is’, aldus Van Olphen. ‘Ze moeten dan kijken of er strategische interesse is. Wel, Anbang zou een partij kunnen zijn.’
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft nog geen besluit genomen over de wijze van privatisering van ASR. Onlangs zei hij wel dat ‘als zich een koper aandient, we daarnaar gaan kijken’. Maar of het ministerie actief op zoek gaat naar een strategische koper als alternatief voor een beursgang, is een vraag die nog open ligt.
Vet op de botten
Een overname van ASR door Reaal zou een verrassende wending zijn in een jarenlang dossier. Tot twee keer toe, in 2012 en 2014, was het juist ASR dat werd genoemd als mogelijke koper van het destijds noodlijdende Reaal. ASR heeft nooit doorgezet, ondanks de mogelijke synergievoordelen, omdat het de risico’s te groot vond. Nu zou dus Reaal de bovenliggende partij zijn en zouden twee grote Nederlandse verzekeraars eindigen in Chinese handen.
Dankzij Anbang krijgt Reaal veel meer vet op de botten. Als onderdeel van de transactie krijgt Reaal €1,35 mrd nieuw bufferkapitaal, waarmee de solvabiliteit naar een normaal niveau is getild. Voor overnames kan Reaal terugvallen op de kas van het moederbedrijf, dat een groeistrategie via acquisities heeft.
ASR heeft nooit in het openbaar gezegd op welke manier het in private handen wil komen. Het is echter een publiek geheim dat de bedrijfstop het liefst zelfstandig wil blijven, aan de beurs. De verzekeraar positioneert zich als bedrijf met zeer hoge solvabiliteit en geen overdreven winstverwachtingen. Mogelijk biedt een strategische koper echter meer aan Dijsselbloem dan een beursgang zou opleveren.
Twee Nederlanders
De raad van bestuur van Vivat, zoals Reaal nu officieel heet, bestaat straks uit twee Nederlanders — Van Olphen en Jan Nooitgedagt — twee Chinezen, een Brit en een Amerikaan. Mogelijk komt er later nog een zevende bestuurslid bij.
Anbang kreeg onlangs ook al toestemming om Delta Lloyd Bank België en de Belgische verzekeraar Fidea te kopen. Het bedrijf onderhandelt ook over een overname in Portugal.