Investeerder HAL kreeg van TenCate de deur in het gezicht
Bron: FD, Jeroen Bos, Joris Kooiman,
maandag 7 december 2015, 6:00
Update: maandag 7 december 2015, 12:15
Krantentitel: ‘Investeerder HAL kreeg van TenCate het lid op de neus’
TenCate weigerde dit voorjaar in gesprek te gaan over een alternatief voor de omstreden overname door private-equityhuis Gilde en zijn partners Parcom en ABN Amro Participaties. In mei, ruim een maand voor de bekendmaking van de voorgenomen overname door Gilde, klopte HAL bij het beursgenoteerde textieltechnologiebedrijf uit Twente op de deur. Maar de investeringsmaatschappij uit Rotterdam kreeg nooit de kans haar voorstel te bespreken, vertellen ingewijden het FD.
TenCate bevestigt desgevraagd dat langetermijnbelegger HAL is langs geweest in Almelo, maar stelt dat nooit sprake is geweest van een overnamebod 'cash voor aandelen', zoals bij Gilde. In plaats daarvan wilden de Rotterdammers een aanmerkelijk belang nemen en in ruil daarvoor een onderdeel uit de HAL-portefeuille onderbrengen bij TenCate. Om welk onderdeel het ging, is onduidelijk.
Interesse HAL
De interesse van HAL, bekend als grootaandeelhouder van onder meer Boskalis, Grandvision, Vopak en FD Mediagroep, is pikant in het licht van de felle kritiek op de overname door Gilde. Aandeelhouders, onder wie vastgoedondernemer Aat van Herk en Kempen Participaties, vinden het bod van €24,60 per aandeel veel te laag en vragen zich af waarom de rvc en het bestuur zo snel akkoord zijn gegaan. Bovendien heerst er onvrede onder beleggers over de rol van topman Loek de Vries en commissaris Egbert ten Cate in de totstandkoming van de transactie.
Beiden participeren straks in het nieuwe, niet-beursgenoteerde Ten Cate en hebben daarmee een financieel belang in de deal, terwijl De Vries bij het slagen van de verkoop bovendien zijn baan als ceo behoudt. Aanvankelijk was de rvc van plan de 64-jarige topman volgend jaar met pensioen te sturen, terwijl De Vries ook niet zou zijn voorgekomen in de plannen van HAL. Daarbij werpt de financiering van de overname door Gilde, grotendeels met schulden, de vraag op of de overname wel past bij de groeiambities van TenCate.
Strategie bedrijf
In Nederland is de strategie van een bedrijf voorbehouden aan het bestuur. Aangezien bemoeienis van HAL de strategie van TenCate zou raken, stond het bestuur van het Twentse bedrijf juridisch in zijn recht toen het dit voorjaar besloot de belangstelling te negeren. Bovendien zijn de voorstellen onvergelijkbaar. Gilde doet een bod in contanten, HAL wil een aanmerkelijk belang in ruil voor het inbrengen van een flrma uit eigen stal.
Opmerkelijk blijft dat interesse van een kapitaalkrachtige langetermijnbelegger als HAL niet eens heeft geleid tot een gesprek om de mogelijkheden te verkennen.
De verkoop aan Gilde staat vanmiddag op de agenda bij een bijzondere aandeelhoudersvergadering in Almelo. Voor een soepele overname is het nodig dat 95% van de stukken wordt aangeboden.
HAL onthield zich van commentaar.