wo 27 jan 2016, 15:14
Heftige schommeling olieprijs signaal prijsstijging
door Theo Besteman
AMSTERDAM -
De grote prijsschokken in de olieprijs die elkaar afgelopen dagen in hoog tempo opvolgen zijn signalen dat steeds meer beleggers een bodemprijs zien. Zodra dat meer gewicht krijgt, kan de prijs volgens handelaren pijlsnel omhoog gaan.
Maar geen handelaar waagt zich aan een tijdstip van de opgang.
Woensdagmiddag ging een vat WTI-olie weer 3% terug in prijs. Vooral op nieuwe signalen van grotere voorraden met nog eens vier miljoen vaten. Die verruiming komt met name van verruimde schalieproductie in de Verenigde Staten. Brentolie zakte met ruim 2% in prijs per vat. Aramco, de grootste producent van Saudi-Arabië, meldde een prijsstijging te verwachten.
Speculatie
De toename vorige week met 10%, gevolgd door een stevige prijsdaling met 7%, past in een patroon van sterke schommelingen.
,,Dit wordt vooral door speculanten gedreven”, ziet ABN Amro-macroeconoom Hans van Cleef. ,,Ze testen de markt. Het is een gevecht tegen de bodem. Het bevestigt mijn idee dat als de markt denkt dat de bode is bereikt, de prijs ineens heel snel omhoog kan gaan. Daarvoor zie je veel signalen.”
Lagere verwachting
De prijs van ruwe olie is dit jaar opnieuw fors gezakt, met 18%. Dat kwam vooral door de grote volatiliteit in de markt. De Wereldbank verwacht dat de olieprijs in 2016 gemiddeld $37 wordt. In oktober vorig jaar zette het instituut de teller nog op een doorsneeprijs van $51 per vat.
Het aantal shortposities rekenend op een daling van de olieprijs stond vorige week op een historisch hoogtepunt. De beweging heeft verder weinig met de langetermijn behoefte te maken, stelt Van Cleef.
Belachelijk
,,Dit soort prijsveranderingen, op en neer, is eigenlijk belachelijk. Iedereen weet dat dit niets met de realiteit te maken heeft in de wereldmarkt”, zegt de ABN-econoom.
Voor een prijsstijging is momenteel niet nodig dat het aanbod wordt beperkt, zoals afgelopen dagen werd gedacht. ,,Dit is allemaal speculatie”, aldus Van Cleef.