Flosz,
Hierbij zoals belooft het gehele artikel uit de AMC-Status maart 2006 van Hans Zaaijer….
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DRAAIBOEKEN IN DE AANSLAG
“De vogelgriep rukt op. Het lijkt niet meer dan een kwestie van tijd voordat ook in Nederland de eerste gevleugelde slachtoffers vallen, en wie weet beperkt de besmetting zich niet tot onze gevederde vrienden. Staat het AMC paraat?”
Laat je niets wijsmaken. “Vogelgriep is niets bijzonders”, zegt Hans Zaaijer, hoofd van de afdeling Klinische Virologie. ‘ Net als onder mensen zie je ook onder vogels elk jaar een aantal griepvirussen opduiken. Opmerkelijk is hoogstens de schaal. Het H5N1-virus circuleert al sinds 1997, maar de laatste jaren slaat het massaal toe onder meerdere vogelsoorten en in allerlei landen. Daarbij treft het incidenteel ook mensen - op zich al evenmin opzienbarend, maar het levert natuurlijk onrust op.”
Alles goed en wel, maar de naakte feiten lijken ook weinig geruststellend. Volgens recente WHO-gegevens kostte het vogelgriepvirus tot nu toe ruim 150 miljoen vogels het leven. Fikse griepuitbraken zijn inmiddels gemeld in onder andere Vietnam, China, Indonesië, Japan, Thailand, Maleisië, Roemenië, Turkije en Nigeria. En in diverse Europese landen worden al dode vogels aangetroffen die het virus bij zich dragen. Nog meer tot de verbeelding spreken natuurlijk de menselijke slachtoffers. Van de ongeveer tweehonderd vogelgriepgeïnfecteerden in vijf Aziatische landen, Turkije en Azerbajdzjan is inmiddels de helft overleden. De beroering rond de vogelgriep wordt nog aangewakkerd door de vrees van een mutatie. Volgens zwartkijkers zou een van-mens-op-mens overdraagbare variant, die overigens nog nergens is opgedoken, heel goed op een wereldrijke ramp kunnen uitdraaien.
Poezenluikje:
In Duitsland overleed onlangs al de eerste geïnfecteerde huiskat. Een goede aanleiding om het poezenluikje te vergrendelen en massaal mondkapjes in te slaan? “Welnee, vindt Zaaijer. “ Dat een griepvirus zo nu en dan in een andersoortige gastheer verdwaalt, is niet meer dan normaal. De besmettingen van mensen vallen in precies dezelfde categorie. Als je ziet dat er ondanks de talloze contacten bij het vogelruimen nog maar een paar honderd besmettingsgevallen zijn vastgesteld, kan je niet anders dan constateren: voor de mens vormt H5N1 geen ernstige bedreiging.”
Vraag interviewer: “Maar in de mens kan het wel muteren”?
Zaaijer: ‘Theoretisch kan dat altijd, en de kans erop wordt allicht wat groter naarmate de vogelbesmetting massaler is. Maar een grotere kans is nog geen grote kans.’
Vraag interviewer: “ Mocht er een van mens tot mens overdraagbare variant opduiken, is de Nederlands bevolking dan afdoende beschermd?
Zaaijer: ‘ Dat zou van de besmettelijkheid afhangen. Een grieppandemie die zich in een gemiddeld tempo uitbreidt, kunnen we in Nederland wel aan. Nee, een vaccin is nog niet voorhanden. Daar heb je eerst een virus voor nodig. Maar onze huidige virusremmers zijn werkzaam tegen alle griepvirussen waarmee ze tot nu toe in contact gebracht zijn, tot en met zeldzame specimina van het Spaanse griepvirus van 1918.’
Vraag: “Waarom zijn al die menselijke vogelgriepslachtoffers dan overleden?”
Zaaijer: ‘ Het lijkt erop dat veruit de meeste dodelijke slachtoffers vallen in streken met een slechte gezondheidszorg. Daar komt bij dat de werkzaamheid van die virusremmers is vastgesteld bij mensen die voor het overige gezond waren. Zodra er ernstige complicaties optreden, longontsteking bijvoorbeeld, zijn de virusremmers alléén waarschijnlijk ontoereikend. Met andere woorden: je moet wel tijdig gaan slikken.”
Vraag: “ Heeft het AMC een protocol voor de omgang met mogelijk besmette patiënten?”
Zaaijer: ‘ Reken maar. De draaiboeken reiken van incidentele opnamen van mogelijk H5N1- besmette patiënt, tot en met de handelwijze bij een pandemie door gemuteerd vogelgriepvirus waarmee mensen elkaar infecteren”.
Genetische analyse:
Vraag: “Laten we even uitgaan van zo’n incidentele opname”.
Zaaijer: “We weten dat de vogelgriep een incubatietijd heeft van maximaal twee weken en dat de slachtoffers tot nu luchtwegklachten hadden, veelal hoge koorts en opvallend vaak diarree.”
‘Klopt er iemand met dat soort symptomen bij het AMC aan, dan is vraag één: heeft die patiënt zeer recentelijk een vogelgriepland bezocht? En kan hij daar in contact geweest zijn met besmet pluimvee? Goede kans dat je dan al met zekerheid kunt vaststellen: géén vogelgriep. Maar wanneer er ook maar enige twijfel blijft, gaat er spoorslags een wattenstaafje met keelslijmvliescellen naar het RIVM voor genetische analyse. In landelijke afspraken is al vastgesteld dat de uitslag maximaal 24 uur op zich laat wachten.”
Inmiddels wordt de patiënt behandeld als geïnfecteerde. Dat blijven we ook doen als de eerste uitslag negatief uitvalt, want je moet natuurlijk rekening houden met vals-negatieve uitkomsten. Mocht er echter sprake van vogelgriep zijn, dan zou je die patiënt overigens gewoon op zaal kunnen leggen omdat mensen elkaar toch niet besmetten. Maar dat doen we dus niet. Om twee redenen: de kans is heel groot dat zo’n patiënt een gewone, dus besmettelijke griep heeft en sociaal-emotioneel is het natuurlijk ook moeilijk te verkopen. Het zou veel te veel onrust wekken. Iedere van vogelgriep verdachte patiënt gaat dus onmiddellijk in isolatie en krijgt virusremmers toegediend.”
Vraag: “Maar nu de pandemie”.
Zaaijer: ‘ Tja. Mocht zo’n pandemie in het buitenland ontstaan en wij krijgen hier incidentele slachtoffers, dan geldt een soortgelijk draaiboek als het eerste: diagnostiek, isolatie, virusremmers. Waarbij die isolatie natuurlijk cruciaal is, want bij een echte pandemie is de griep per definitie extreem besmettelijk. Als de narigheid in eigen land toeslaat, wordt het uiteraard onmogelijk om iedere patiënt te isoleren. Dan zullen ze noodgedwongen bij elkaar gelegd moeten worden. We gaan ervan uit dat alle medewerkers gewoon hun werk blijven doen, en voor AMC’ers die risico lopen, komt natuurlijk preventieve medicatie beschikbaar.’
Vraag interviewer: “ Maar de kans op een dood en verderf zaaiende grieptsunami blijft klein?”
Zaaijer: ‘ Niet klein of groot. Onbekend, zoals wel meer risico’s in het leven onbekend zijn. Het enige wat je kunt vaststellen is: de geschiedenis leert dat ernstige pandemieën heel zelden voorkomen. En dat het pure speculatie is om te roepen dat zo’n zeldzaamheid nu voor de deur staat. Wat je nodig hebt is een virusmutatie die een menselijk overdraagbare variant oplevert, een zeer grote besmettelijkheid en daarbovenop nog een ontoereikende gezondheidszorg. Dat is nogal wat.’
bron: AMC-Status - maart 2006 (Intervieuwer: Simon Knepper)