Het Rumsfeld-effect
10 januari 2008, 0:00 uur | FD.nl
Door: Wessel Gossink
Het leven is een stuk rustiger geworden voor Donald Rumsfeld. Iets meer dan een jaar geleden werd de toenmalige Amerikaanse minister van defensie geslachtofferd door president Bush, in een poging de crisis in Irak een nieuwe, gunstige wending te geven.
Toch waarde de geest van Rumsfeld het afgelopen jaar nadrukkelijk rond op het Pentagon, aangezien de minister nog een dikke vinger in de pap had bij de begroting over 2007 en 2008. Nu komt daar een einde aan, tot vreugde van enkele grote concerns uit de defensie-industrie en hun aandeelhouders.
Rumsfeld had namelijk heel duidelijke plannen over hoe het leger van de 21ste eeuw eruit moest zien, en niet ieder bedrijf was daar even blij mee. In de visie van de minister moesten de Amerikaanse strijdkrachten zich transformeren in een flexibeler, mobieler leger.
Daarin was minder ruimte voor het grove geschut van straaljagers en nucleaire onderzeeërs. In plaats daarvan wilde Rumsfeld inzetten op de ontwikkeling van IT-systemen die soldaten van realtime-informatie voorzien, en een betere logistieke keten die snellere troepenbewegingen aankan.
Hoewel Rumsfeld door felle tegenstand slechts gedeeltelijk in zijn opzet slaagde, was vliegtuigbouwer Boeing een van de grote winnaars. Het bedrijf sleepte tal van grote orders binnen, waaronder die voor een geavanceerd informatienetwerk voor pantservoertuigen dat liefst $ 161 mrd kost. Andere defensiebedrijven als Lockheed Martin, General Dynamics en Northrop Grumman hadden het nakijken.
enige vertraging wordt alles weer zoals het was. Opvolger Robert Gates rekent af met de erfenis van Rumsfeld en dat is te merken in de nieuwe begroting, die komende oktober in moet gaan. De begroting zal hoger zijn dan de $ 471 mrd die het Pentagon over 2008 krijgt, en dat is zelfs nog buiten de uitgaven aan de conflicten in Irak en Afghanistan.
Volgens persbureau Bloomberg kunnen Lockheed, Northrop en raketfabrikant Raytheon rekenen op fors hogere orders. Zo zou Lockheed de komende jaren $ 2,7 mrd extra krijgen voor extra C130-transportvliegtuigen en JSF-straaljagers. Bij Northrop zou voor $ 2 mrd aan extra onderzeeërs worden besteld.
Grotere winsten liggen in het verschiet. Volgens analisten kunnen de voorgestelde plannen zich vertalen in 12% koerswinst voor Lockheed. Voor Raytheon zijn geen bedragen bekend, maar Northrop zou zelfs kunnen rekenen op een koerssprong van 15%.
Dat is uitstekend nieuws voor de geplaagde beleggers in de VS, tenminste op de korte termijn. Begin 2009 treedt immers de opvolger van president Bush aan. Of dat een Democraat of een Republikein is, maakt voor de defensiebedrijven nog veel meer miljarden uit.