THE SKEPTIC:Macintosh springt in diepe met overname Brantano
Door Merel Stikkelorum

Van Dow Jones Nieuwsdienst



AMSTERDAM (Dow Jones)--Macintosh Retail nv wordt met de aankoop van de Belgische schoenenketen Brantano veel sterker afhankelijk van de buitenlandse activiteiten, terwijl de retailer over de grenzen juist weinig succesvol is gebleken in het verleden.

Topman Frank de Moor is tot nu toe e e n van de meest succesvolle bestuursvoorzitters in Nederland. Sinds zijn aantreden bijna vijf jaar geleden is de koers van het aandeel Macintosh, bekend van winkelketens als Halfords, Belcompany en Kwantum, jaarlijks met ruim 50% gestegen.

Met deze grootste aankoop tot nu toe in zijn carriere bij de Maastrichtse retailer neemt De Moor echter een risico. Hij vergroot niet alleen het aandeel van de buitenlandse omzet van Macintosh naar 30% van 10% van het bedrijf, ruim de helft van deze stijging komt ook nog eens uit Groot Brittanie, een nieuwe markt voor Macintosh waar ook nog eens de winst ernstig onder druk staat.

De voordelen van de overname van Brantano, dat grote schoenenwinkels exploiteert aan de rand van steden in Belgie, Groot-Brittannie en Luxemburg, lijken op het eerste gezicht evident. Macintosh, zelf al actief met ketens als Dolcis, Manfield en het recent aangekochte Scapino, verdubbelt in e e n klap de omzet van zijn schoenwinkels en wordt daarmee e e n van de grootste Europese schoenenretailers. Daardoor kan het bedrijf een stuk voordeliger inkopen, waarbij het handig gebruik zal maken van zijn inkoopkantoor in Hong Kong.

Bij de integratie zal het verder helpen dat de Belgische topman Frank de Moor voorheen zelf bij Brantano heeft gewerkt, waardoor hij het bedrijf goed kent.

Toch is het niet bij voorbaat zeker dat deze aankoop een stap voorwaarts is. Want, hoewel Macintosh met Brantano een succesvolle marktleider in Belgie koopt, voegt het eveneens problematische Britse activiteiten toe, die goed zijn voor meer dan de helft van de omzet van Brantano en zwaar drukten op de winstgevendheid.

En het is nog maar de vraag of juist Macintosh hier substantieel verandering in kan brengen, gezien de weinig succesvolle voetsporen van Macintosh in het buitenland in het verleden.

Zo werd in 2004 schoenenketen Manfield in buurland Duitsland na een aantal kwakkelende jaren weer gesloten, deed het bedrijf het jaar erop ruim 40 Belgische winkels van kledingketen Superconfex van de hand "vanwege de verlieslatende resultaten" en sluit het nu de Kwantum-winkels in Franstalig Belgie omdat het concept daar "te Nederlands" blijkt te zijn. Ook de stap naar Frankrijk, een kleine 15 jaar geleden, is geen groot succes gebleken. Woninginrichtingwinkel GP Decors worstelt daar met zijn imago, dat te weinig aan decoratie doet denken en teveel aan bouwmarkten, en boekte de afgelopen jaren rode cijfers.

Terug naar de huidige overnameplannen.

Hoewel volgens Macintosh de eerste tekenen van de turnaround-operatie die Brantano in Groot-Brittannie heeft ingezet hoopvol zijn, zegt het bedrijf zelf al dat het nog onzeker is of dit de komende tijd door zal zetten.

Daarmee neemt Frank de Moor, tot nu toe e e n van de meest succesvolle CEO's, een groot risico voor Macintosh. Zeker omdat hij een forse premie, van zo'n 30%, betaalt voor Brantano. De Belg zal de komende tijd dan ook moeten bewijzen dat niet alleen Nederlandse klompen, maar ook Britse brogues hem passen.



(Merel Stikkelorum is sinds eind 2001 journalist. Sinds 2006 werkt zij voor Dow Jones Nieuwsdienst, de Nederlandstalige redactie van Dow Jones Newswires, in Amsterdam. Stikkelorum volgt de retail en voedingsmiddelensector. Merel Stikkelorum is bereikbaar via merel.stikkelorum@dowjones.com en +31 20 5890270)