Hoe flexibel is DPA Flex?
GEERT SCHAAIJ - 27 MAART 2008
Bij Fortis en ABN Amro, beide grote klanten van DPA Flex, zijn bestaande plannen door de opsplitsing en overname in de ijskast gezet. En door de integratie van verschillende onderdelen verdwijnen veel banen. Uiteraard heeft dit gevolgen voor DPA Flex. Hoe flexibel kan men hier mee omgaan en hoe staat de onderneming er verder voor?
DPA Flex Group heeft een gevarieerd klantenbestand, zowel in de particuliere als in de publieke sector. DPA nam in februari 2006 Flex over, waardoor de omvang van het bedrijf nagenoeg verdubbelde. Men kreeg een sterke positie in de disciplines personeelsmanagement, juridische aangelegenheden en logistiek management. Via vestigingen in Nederland en Spanje worden klanten bediend binnen de gehele financiële kolom.
DPA Flex heeft een leidende positie in het detacheren van interim professionals op de expertisegebieden Finance en IT. Binnen deze specialismen streeft het bedrijf naar marktleiderschap. Door de specialistische focus is DPA Flex beter gepositioneerd dan de meer traditionele vroeg-cyclische generalistische uitzendmarkt. Ook biedt detachering een betere toegang tot het invullen van vaste vacatures. Om die sterke positie te kunnen behouden is kwalitatieve groei noodzakelijk. Hierbij richt men zich vooral op groei binnen de kaders van de al afgesloten mantelovereenkomsten en de uitbouw daarvan. Nadeel van de mantelovereenkomsten is wel dat het gemiddelde brutomargeniveau door vraagbundeling wordt gedrukt.
In de tweede helft van 2006 kondigde de onderneming aan een vriendelijk openbaar bod te willen uitbrengen op De Nederlanden Compagnie (DNC) om de marktpositie verder te versterken. Door de acquisitie van de Flex Group Nederland was het klantenbestand en de daaruit voortvloeiende vraag gestegen, waardoor DPA Flex harder kon groeien dan de markt. Aangezien DNC ook vooral actief is in het financiële en IT-segment leek de voorgenomen samenvoeging een logische. De overname zou moeten worden bekostigd door de uitgifte van 4 miljoen gewone aandelen en het aantrekken van externe financiering voor het contante gedeelte. De Raad van Commissarissen van DPA Flex besloot echter geen goedkeuring aan de deal te verlenen.
Om de resultaatontwikkeling toch een impuls te geven, besloot de onderneming zich vervolgens volledig te richten op Nederland en werden medio vorig jaar de Spaanse activiteiten wegens gebrek aan synergie in de etalage gezet. Bij DPA Nederland werd een herstructurering doorgevoerd om de efficiency van de bedrijfsvoering te verbeteren. Het aantal arbeidsplaatsen werd verminderd. De totale besparing door de herstructurering wordt geschat op ongeveer 1 miljoen euro op jaarbasis. Over de eerste helft van vorig jaar werden weer zwarte cijfers geschreven. In deze periode steeg de omzet met 15% tot 46,4 miloen euro, wat fors lager is dan de doelstelling van 20% voor heel 2007.
Die doelstelling werd afgelopen februari al losgelaten. Als reden werd de huidige onrust op de financiële markten genoemd. Ook de overname en opsplitsing van ABN Amro heeft de nodige omzet gekost en werkte negatief door in de resultaten van DPA Flex. Voor het verkoopklaar maken van de Spaanse activiteiten aan Cibeirnos moest een last worden genomen van 4,1 miljoen euro.
Over heel vorig jaar werd een nettowinst behaald van 700.000 euro, inclusief de afwaardering van de Spaanse activiteiten. Het bedrijfsresultaat steeg met 27% tot 7,6 miljoen euro. De omzet maakte in 2007 een groei door van 6% en eindigde op 84,3 miljoen euro. Na de stijging van de omzet de eerste helft van het jaar, werd in de tweede helft van het jaar een omzetdaling van 1% gerealiseerd. Bestuursvoorzitter Peter Smit stapt, na 18 jaar, per 1 juli van dit jaar op, omdat DPA Flex ‘in een volgende levensfase’ is beland. Bij de presentatie van de jaarcijfers zei hij wel te verwachten dat de nettowinst van de detacheerder dit jaar fors hoger zal uitkomen.
Ik zie wel dat de leiding van de onderneming hard aan de weg timmert, maar vind het zorgwekkend dat men, juist als specialistische uitzender/detacheerder, marktaandeel verliest. Het specialisme werkt de onderneming nu tegen. Natuurlijk is een deel hiervan te verklaren, omdat grote klanten ABN Amro en Fortis het personeelsbeleid op het moment kritisch onder de loep nemen.
De onrust in de financiële sector zal nog wel even aanhouden en het is de vraag hoe DPA Flex hierop weet in te spelen. Hoewel de koers van het aandeel de laatste maanden al behoorlijk is gedaald, is het aandeel op een k/w van ruim 15 voor 2007 en 11 voor 2008 nog steeds erg duur vergeleken met bijvoorbeeld USG People (k/w van 6). Gezien de ‘uitdagende’ vooruitzichten, waardoor opdrachtgevers contracten voor een kortere duur afsluiten, en de afhankelijkheid van de onderneming van de financiële sector zie ik geen enkele reden het aandeel te kopen.
Geert Schaaij is directeur van Beursgenoten.nl, een beleggers-community met tips en adviezen over ontwikkelingen op de financiële markten. Schaaij won in 2007 de Gouden Stier als beste beleggingsexpert van het jaar. De Gouden Stier, de osccaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl.