Beleggingsfonds John de Mol aast op positie in top TMG
11 mei 2009, 7:28 uur | FD.nl

Door: Ivo Bökkerink

Het beleggingsfonds Cyrte krijgt mogelijk invloed op de strategie en het beleid van de Telegraaf Media Groep (TMG). Cyrte en de uitgever van dagblad De Telegraaf onderhandelen over een positie in de raad van bestuur en de raad van commissarissen.
Dat melden bronnen rond de gesprekken.
Als het Cyrte, dat een belang van 20% heeft in TMG, lukt om invloed te krijgen, is het voor het eerst dat een buitenstaander een belangrijke rol gaat spelen in de strategie en besluitvorming van de uitgever.

Stichting Administratiekantoor
TMG wordt - ondanks de beursgang in 1971 - gecontroleerd door de familie Van Puijenbroek. Gewone investeerders zoals Cyrte houden certificaten van aandelen, die zijn ondergebracht bij Stichting Administratiekantoor.
Cyrte is een fonds van Delta Lloyd en beheert onder meer het vermogen van mediamagnaat John de Mol. Het richt zich op de media- en technologiesector en heeft belangen in Endemol en Bol.com.

Vriendelijke gesprekken
De gesprekken tussen bedrijf, familie en Cyrte hebben vooralsnog een vriendelijk karakter, aldus ingewijden. Nog voor de zomer wordt een uitkomst verwacht. De steun van de aandeelhouder zou kunnen helpen om het bedrijf in rustiger vaarwater te brengen. Daar komt bij dat Cyrte de positie van bestuursvoorzitter Ad Swartjes niet ter discussie stelt.
TMG kamp al enige tijd met tegenvallers. Een optieconstructie op het Duitse televisiebedrijf ProSieben leidde tot forse afboekingen. Dat heeft de top onder leiding van Swartjes binnen en buiten het bedrijf goodwill gekost. Het bestuur wordt bovendien verweten geen antwoord te hebben op de structureel krimpende omzet als gevolg van afnemende advertentie- en oplage-inkomsten.

Financiële middelen van Cyrte
De familie Van Puijenbroek en het bestuur voelen zich aangetrokken door Cyrtes financiële middelen en netwerk in de mediasector. De gedachte is dat het fonds TMG zou kunnen helpen bij overnames en het waarmaken van de groeiambities. 'De familie ziet TMG nog steeds als een familiebedrijf, maar heeft niet de kennis of de visie om TMG een rol van betekenis te laten spelen', aldus een betrokkene.

Lees ook: Telegraaf-uitgever TMG zet de deur naar de buitenwereld voorzichtig op een kier(alleen krantenabonnees)
Het bestuur van TMG lijkt niet in de positie om Cyrte zo maar de deur te wijzen. Ook intern is er - ondanks begrip voor de moeilijke marktomstandigheden - kritiek op de handelwijze van het bestuur in het afgelopen jaar, onder meer van Stichting Administratiekantoor. Die vindt dat de top de indruk wekt ad-hocbeleid te voeren, waarmee onder meer wordt gedoeld op het plots terugdraaien van de buitenlandse strategie.

TMG investering voor lange termijn
Directeur Frank Botman van Cyrte noemt TMG desgevraagd een investering voor de lange termijn. 'Onze contacten verlopen goed en heel coöperatief, wij hopen dan ook de samenwerking verder te kunnen intensiveren.'
TMG zegt in een reactie contact te hebben met alle aandeelhouders over de strategie. Cyrte zou daarin geen uitzonderlijke positie innemen.
www.fd.nl/artikel/11575382/beleggings...