DeZwarteRidder schreef op 12 juni 2017 15:40:
Gaat de prijs van lithium en kobalt exploderen door de elektrische auto?
Met de opkomst van elektrische auto's komen de grondstoffen die voor accu's nodig zijn ook in een rally. Er is al angst dat we lithium tekort gaan komen.
Er is in de lithiumindustrie een ommekeer gaande, schrijft de Financial Times. Er wordt niet meer gesproken over de vraag óf er meer vraag naar lithium gaat komen in de komende jaren. "We hebben het al over distributie en of we, als industrie, genoeg kunnen leveren", zegt John Kanellitsas van mijnbedrijf Lithium Americas tegen de Britse zakenkrant.
De lithiumprijs is sinds 2015 al meer dan verdubbeld, omdat de vraag naar de voor batterijen belangrijke grondstof steeds verder begint toe te nemen. Dat zit hem bijvoorbeeld in de uitdijende smartphone-industrie, miljarden telefoons hebben een accu nodig. En de volgende golf moet komen van de elektrische auto, waarin natuurlijk nog veel grotere en krachtigere accu's zitten.
Een Volkswagen-vertegenwoordiger vertelde op een lithium-conferentie dat de voorraden van lithium en een andere belangrijke 'batterijgrondstof' kobalt de grootste zorg zijn voor de automaker. Als de elektrische auto inderdaad zo groot wordt als voorspeld, zouden we misschien wel eens lithium tekort kunnen gaan komen.
Kobalt werd dit jaar al 70 procent duurder
De exploderende vraag naar de grondstoffen voor batterijen zorgt er dus ook voor dat die flink in prijs stijgen. Naast lithium geldt dat ook voor het wat minder bekende kobalt. Dat werd alleen in dit jaar al 70 procent meer waard. Een populaire belegging dus, maar het is nogal moeilijk om je geld in kobalt te steken, schrijft The Wall Street Journal.
De Amerikaanse krant sprak met Robert Mitchell, die met zijn beleggingsfonds voor miljoenen dollars aan fysiek kobalt in heeft geslagen. In totaal is het inmiddels 56 miljoen dollar waard en om de paar maanden reist Mitchell af naar een warenhuis waarin de grondstof opgeslagen ligt.
Hij zegt dat hij weinig anders kan dan fysiek kobalt kopen en opslaan, omdat het heel moeilijk is om op de markten een financiële positie in te nemen op de kobaltprijs. Er wordt nog altijd meer in fysiek kobalt gehandeld dan in futures op de grondstof. Er zijn ook maar weinig spelers op de markt, die daardoor erg volatiel is.
Beleggen in bedrijven die kobalt produceren, is ook geen sterk alternatief, omdat die vaak blootstelling hebben aan de prijzen van andere metalen als koper en nikkel hebben. Kobalt is daar namelijk een bijproduct van.
www.finanzen.nl/grondstoffen/nieuws/G...