Ta-libra,
Zoals beloofd een reactie op jouw berg-en-dal notities. Ik vermoed dat LIBRA meer ingesteld is op dalverkenning dan op topbeklimming. Mijn aandacht gaat meer uit naar de top. In de praktijk van het bergwandelen wordt het startpunt niet bepaald door de diepte van het dal, maar door de hoogte van de top. Het beginpunt is afhankelijk van het hoogteverschil en de tijd die overbrugd moeten worden om de beoogde top te bereiken. Je 'rekent' dus vanaf de beoogde top terug naar het startpunt. Dat is lastiger dan het lijkt, want dat startpunt is dan afhankelijk van deels gevoelsmatige variabelen. Op weg omhoog denk je soms er bijna te zijn. Dan blijkt dat wat je voor de top aanzag niets anders is dan een richel of bult, waar achter nog weer een verdere klim in het verschiet ligt. Verkijk je niet op de top, is mijn devies. Die is verder weg dan je denkt. Er is moed, doorzettingsvermogen en een 'blik op oneindig' nodig om door te gaan. De beloning is er dan ook naar.
Terug naar LIBRA. Ik heb de output van 16/02 nader bestudeerd met gebruikmaking van daggrafieken. Er vallen een paar dingen op:
1) startpunt:
- LIBRA kan uitstekend bepalen waar het dal ligt. Hoe sneller en dieper de afdaling hoe groter de zekerheid dat daarna de weg omhoog loopt. Soms is de afdaling verrassend kort (ASML), soms, zoals bij Elsevier, een lange geleidelijk aflopende weg.
- LIBRA heeft enige voorkeur voor een start vanaf een kort steil oplopend stukje dat volgt op het laagste punt.
2) eindpunt:
- LIBRA stopt in veel gevallen vlak voor, op of vlak na een klein piekje. Ook een enkele maal na een korte felle stijging.
- In enkele gevallen blijkt dat LIBRA de rit omhoog te vroeg (?) heeft beëindigd. Daardoor heeft LIBRA enkele prachtige stijgingen die kort na dat eindpunt volgden, gemist.
3) algemene opmerking:
- LIBRA houdt de fondsen niet lang aan, switcht tamelijk veel en heeft maximaal 7 fondsen gelijktijdig in bezit gehad. Dat was in de maanden 11, 12 en 1.
-Rendement? Je kunt op vele manieren rekenen. Ik kwam ruwweg uit op gemiddeld 9,5% over gemiddeld 42 dagen. Je kunt het ook anders bekijken. Met een fictieve inleg van een vast bedrag per fonds kom ik uit op 27%, gemeten vanaf mei '03 tot medio feb. '04. Heel goed, maar we praten wel over een langdurige uptrend van de AEX (+30%). Rekening houdend met het in veel gevallen te vroeg uitstappen, heeft LIBRA ook kansen op beter rendement laten liggen. Het valt trouwens op dat LIBRA in februari j.l. weinig in portefeuille heeft. Voorziet LIBRA iets wat wij nog niet willen geloven?
Conclusie: LIBRA kan het dal goed vinden, houdt van een korte wandeling naar een klein piekje, maar mist daardoor soms de beloning die een hoger liggende top biedt.
Ik denk dat dit een bewuste keuze van de bedenker van LIBRA is. Wie hoge toppen zoekt, kan ook diep vallen. Aan een korte en tamelijk zekere wandeling zonder angst voor gebroken botten kun je ook veel genoegen beleven.
vrgr
marique
PS:
Nog een aardigheidje Ta-libra. Jij suggereerde dat ik geblinddoekt gemakkelijk zou voelen wanneer de weg weer omhoog gaat nadat ik in een dal ben aanbeland. Ik ben gek op skiën. Soms kom je onverwacht in dichte mist terecht. Daardoor kun je zo gedesoriënteerd raken, dat je op zeker moment te laat merkt dat je bergop probeert te skiën i.p.v. bergaf. Dan kom je met je rug naar het dal gekeerd tot stilstand terwijl je dacht dat je een draai naar beneden maakte.