Beeld: ABM Financial News
(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen daalden maandagochtend hard, na de al zeer forse dalingen op donderdag en vrijdag.
De AEX verloor maandag 6,1 procent op 789,65 punten en de Bel20 daalde met 5,3 procent naar 3.878 punten.
Beleggers hoopten op signalen dat de Amerikanen water bij de wijn zullen doen, maar president Donald Trump lijkt niet onder de indruk van de verdampende vermogens op de beurs. "Het was wachten op nieuws vanuit het Witte Huis, maar president Trump gaf dit weekend geen enkel teken dat hij zou afzien van zijn ingrijpende tariefplannen", zag senior financial economist Tom Simonts van KBC.
En met zicht op een recessie, zette de vrije val vanochtend door. En ook de goudprijs verliest inmiddels terrein, merkte Simonts op.
"De langverwachte Liberation Day draait uit op een Obliteration Week", stelde marktanalist Stefan Koopman van Rabobank, wijzend op een 'rampzalige' opening van de Aziatische beurzen waar de Hang Seng index vanochtend op een zeker moment 12 procent in de min stond.
Simon Wiersma van ING sprak van "blinde paniek" bij beleggers in Azië, met een daling van de MSCI Asia Pacific index van 8 procent.
"President Trump ging lekker even golfen", merkte Koopman op. Hij wees op de beweging in de dollar, die opvallend is. De dollar wordt zwakker, terwijl sommigen het tegendeel hadden voorspeld, zoals de Amerikaanse minister van financiën Scott Bessent. "Dit suggereert dat de markt verwacht minder dollars nodig te hebben" door de afnemende handel, stelde Koopman.
Volgens Bessent hebben meer dan vijftig landen zich inmiddels gemeld om afspraken met de VS te maken.
"De sell-off is verre van orderlijk", aldus Koopman. Ook de Amerikaanse futures wijzen op verder kelderende koersen maandagmiddag op Wall Street. Koopman waarschuwde dat de economische ramingen zullen moeten worden bijgesteld. "Economen hebben slechts enkele tienden van procenten van hun groeivoorspellingen afgehaald, maar dat is in de huidige markt wel erg optimistisch. De recessierisico's nemen nu toe."
In China probeert men de markten te ondersteunen met extra aankopen van ETF's. Verder bleek dat de Chinese munt voorlopig niet wordt gedevalueerd. Wel is de referentiekoers van de yuan op het laagste niveau in maanden beland.
De euro/dolar noteerde 0,5 procent hoger op 1,1002 dollar.
De olieprijs kelderde verder, met ruim 3 procent.
Stijgers en dalers
In zowel de AEX als de Bel20 index is geen stijger te vinden. In Amsterdam daalden aandelen als Randstad, Prosus en Shell rond de 8 procent. In Brussel verloor Syensqo meer dan 7 procent en Umicore 8,5 procent.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!
Hier is de meme weer: Buy the dip! I already bought the dip. Then buy some more! But it keeps dipping...
De bodems zijn weg geslagen .
Wat gaat Europa doen als China hun producten gaat dumpen over Europa ?
Zij voeren massaal subsidies ,houden hun niet aan klimaat regels .
Volgens mij moeten ze minstens import vanuit China met 20%belasten .
lekker al die mensen die pensioen beleggen met een gedeelte aandelen
Wat gaat er gebeuren in Amerika zelf .
De koopkracht neemt een duik van grote omvang .
Betogingen en afkeer Trump neemt toe in evenredigheid .
Briljant wat Trump doet, ik denk dat hij naar Harvard is geweest, oh nee als toerist, economie was te moeilijk op de plaatselijke highschool, haha. Ik kan hier wel om lachen, zo voorspelbaar was de kredietcrisis niet eens.