Kapitaalronde Atenor dwingt belegger tot binaire keuze
Om de kapitaalverhoging over de streep te krijgen, waren twee buitengewone aandeelhoudersvergaderingen nodig. ©Wouter Van Vooren
KURT VANSTEELAND
Vandaag om 06:23
Als belegger 'blijven zitten en niets doen' is minder dan ooit een optie, want dan volgt forse verwatering zonder vergoeding.
Bijna een halfjaar nadat CEO Stéphan Sonneville de geldronde samen met een dramatische waarschuwing over de marktsituatie aangekondigd had, is de kapitaalverhoging van de vastgoedontwikkelaar Atenor een feit. Tussen maandag 13 november en maandag 27 november kunnen de aandeelhouders luidens een mededeling per 3 stukken intekenen op 13 nieuwe, tegen 5 euro per stuk.
Tussen maandag 13 november en maandag 27 november kunnen de aandeelhouders van Atenor per 3 stukken intekenen op 13 nieuwe, tegen 5 euro per stuk.
De inschrijvingsrechten zullen tijdens die periode onder de ticker ATE19 op de beurs noteren, zodat beleggers 'oneffen' fracties kunnen kopen of verkopen. Wie bijvoorbeeld 100 aandelen Atenor bezit, kan dus met 99 aandelen voor 2.145 euro intekenen op 429 nieuwe. Het resterende inschrijvingsrecht kan dan verkocht worden, of de belegger kan er twee bijkopen om 13 extra stukken aan te kopen.
Die intekenprijs is een korting van 60 procent op de jongste beurskoers, maar is vooral nauwelijks een tiende van de beurskoers van 48,4 euro waarmee 2023 werd afgetrapt. Dat is een illustratie van hoe ongenadig het barre renteklimaat is voor (vastgoed)bedrijven met (te) hoge schuldgraad. Dat is het geval voor Atenor: het halfjaarrapport leerde dat de 900 miljoen schulden ver boven het tot 223 miljoen geslonken eigen vermogen torenen, terwijl de rentelasten op die schuld toenemen.
Gevolg: om aan de beoogde 161 miljoen euro te raken moet Atenor 32,18 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, ruim vier keer meer dan de 7,43 miljoen stuks die nu in omloop zijn. De belegger die niet op de kapitaalronde intekent, wacht dus een forse verwatering van zijn toekomstig deel van de winst en het dividend van meer dan 80 procent, leert het prospectus. De verwatering kan zelfs maximaal 83 procent belopen, aangezien 3D en co. de optie hebben om tegen de intekenprijs van 5 euro op 4,3 miljoen extra aandelen in te tekenen ('top-up'-aandelen, luidens het prospectus).
Belangrijk om weten is dat blijven zitten en niets doen, wat een jaar geleden bijna de helft van de beleggers bij Biocartis deed, minder dan ooit een valabele optie is. Wie geen gebruik maakt van zijn voorkeurrecht ziet dat voorkeurrecht waardeloos aflopen en krijgt dus geen vergoeding. Die rechten worden niet, zoals gebruikelijk is, als scrips geveild, maar gaan gratis over naar de grootaandeelhouders, in de eerste plaats 3D en Luxempart. Die kunnen zo hun controle op de vastgoedontwikkelaar betonneren.
De aandeelhouders van Atenor hebben dus een binaire keuze: ofwel voor het volle pond intekenen - en dus gezien de omvang van de geldronde flink extra geld stoppen in een aandeel waar ze waarschijnlijk al veel geld aan verloren hebben - ofwel hun aandelen verkopen. Een belangrijke keuze, maar er is nog een weekend om het prospectus van 169 pagina's door te nemen. (Tijd.be)