Aandelen wereldwijd nog eens 13% omhoog’
MAANDAG 11 NOVEMBER 2013, 09:48 uur | 5914 keer gelezen
AMSTERDAM (Belegger.nl) – De meeste aandelenmarkten stegen al zo’n 40 procent sinds hun laagste punten in september 2011. Toch kunnen aandelen nog 13 procent verder stijgen richting eind 2014. Vooral de energie- en de IT-sector, maar ook financials zijn daarbij aantrekkelijk.
Dit stelt Citigroup in een rapport.
‘Aandelen wereldwijd zijn niet zo goedkoop meer als in 2011, maar dat betekent niet dat ze per se duur zijn’, zo schrijft Citigroup. De Amerikaanse bank geeft aan dat de meeste van hun strategen dubbelcijferige rendementen voorspellen richting het einde van 2014.
Onder het gemiddelde
Waar aandelen in 2011 nog tegen zo’n twaalf keer de winst per aandeel handelden volgens Citigroup, ligt dat gemiddelde nu op zo’n zeventien keer. De winst per aandeel bleef echter gelijk. Wat er volgens de bank op wijst dat de koersstijgingen zijn gedreven door herwaarderingen.
Maar zelfs nu de koers/winstverhoudingen zijn gestegen, zijn de waarderingen volgens de bank nog in lijn met het lange termijn gemiddelde. De cyclisch gecorrigeerde koers/winst ratio ligt op 20, waar het gemiddelde op lange termijn 24 is en in 2007 op 30 lag.
Aandelen goedkoop
‘Wij vinden dit geruststellend’, zo schreef de bank. ‘Wij zijn erop gerustgesteld dat aandelen goedkoop zullen blijven afsteken naast vastrentende waarden.’ Hierbij wees Citigroup op het huidige dividendrendement op de MSCI AC World Index van 2,5 procent.
Toch denkt de bank dat het onwaarschijnlijk is dat toekomstige koersstijgingen door herwaardering gedreven zullen blijven worden. ‘We willen een stijging zien van de winst per aandeel. Dat is gelukkig ook wat we verwachten.’ Citigroup voorspelt een groei van de winst per aandeel van rond de zeven procent in 2013 en een vergelijkbare groei in 2014.
Aantrekkelijke sectoren
Voor de waardebelegger, stelt Citigroup dat de waarderingen voor opkomende markten en het Verenigd Koninkrijk aantrekkelijker zijn dan die in Japan, Australië en de Verenigde Staten. Dit zijn de duurste regio’s volgens de bank.
Tussen de verschillende sectoren zijn IT, financials en energie het goedkoopst, terwijl de gezondheidszorg, materialen en de defensieve consumentensector duur lijken, zo stelt de bank.
Door Barbara van Cooten