Europese beurzen kunnen herstel geen vervolg geven

Door ABM Financial News op 11 april 2025 18:38 | Views: 3.814

Europese beurzen kunnen herstel geen vervolg geven
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend in het rood geëindigd, waarmee er een terughoudend einde kwam aan een volatiele beursweek.

De Stoxx Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 486,80 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,9 procent op 20.374,10 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,3 procent bij een stand van 7.104,80 punten. De Britse FTSE ging 0,6 procent hoger op 7.964,18 punten.

De opluchting over het pauzeren van de wederkerige Amerikaanse importheffingen, die de Europese beurzen donderdag nog aardig hoger zette, bleek van korte duur. Op weekbasis leverden de Europese beurzen ook in.

"De markten bevinden zich in een staat van verhoogde alertheid. De rally van woensdag lijkt achteraf meer op een kortstondige opluchtingsrally dan op een structurele kentering. De oplopende spanningen tussen Washington en Beijing, gecombineerd met scherpe koersschommelingen, zorgen voor een nerveuze marktomgeving waarin beleggers het zekere voor het onzekere lijken te nemen", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

China kondigde vrijdag aan dat de importheffingen op Amerikaanse producten per 12 april worden verhoogd van 84 naar 125 procent, nadat die andersom al waren verhoogd tot in totaal 145 procent.

In de verklaring van het Chinese ministerie werd de "absurde" verhoging van het Amerikaanse tarief op Chinese goederen naar 125 procent "onnadenkend" genoemd. Beijing sprak verder van een "ernstige schending van de internationale handelsregels". China zei de gang van zaken "ten zeerste" te veroordelen.

Waar China niet hoeft te rekenen op coulance van de Amerikaanse president Trump, kunnen andere handelspartners dat wel. Trump kondigde eerder deze week aan dat de hogere wederkerige importheffingen met 90 dagen worden uitgesteld. Dit geldt ook voor de Europese Unie, die op zijn beurt aangekondigde tegensancties in de ijskast zette.

De gedeeltelijke Amerikaanse opschorting blijft echter "fragiel" en de EU moet tegenmaatregelen blijven voorbereiden om zichzelf te verdedigen, zei de Franse president Emmanuel Macron vrijdag.

Komende week komt de Europese Centrale Bank met zijn rentebesluit, waarbij opnieuw een verlaging van 25 basispunten wordt verwacht.

De ECB zou de rente agressiever kunnen verlagen dan momenteel is ingeprijsd door de geldmarkten, hoewel dit een aanzienlijke verslechtering van de economische cijfers zou kunnen vereisen, aldus SEB Research.

"Wij blijven voorspellen dat de ECB de rente op de depositofaciliteit zal verlagen tot onder het neutrale niveau, naar 1,50 procent in september", volgens de analisten.

De euro/dollar is afgelopen week weer flink gestegen, bij een koers van 1,1330 vrijdag rond het Europese slot, terwijl de olieprijzen richting het weekend beperkt herstelden.

De goudprijs bereikte vrijdag een nieuw record, wat deels te maken heeft met de fors zwakkere Amerikaanse dollar en de blijvend hoge vraag naar veilige havens.

Bitcoin herstelde tot ruim 82.000 dollar.

Verder stabiliseerde de Duitse tienjaarsrente rond 2,574 procent, maar liep die in de VS juist op naar bijna 4,50 procent. Hier zit de VS niet op te wachten, gezien onder meer de grote staatsschuld waarvan een aanzienlijk deel dit jaar moet worden geherfinancierd.

"In de wandelgangen klinken geruchten dat China de druk in de handelsoorlog met de VS opvoert door de verkoop van Amerikaanse overheidsobligaties", zei Mathias Janssens van KBC Economics eerder deze week al.

Stijgers en dalers


Het aandeel Stellantis had het vrijdag lastig met een verlies van 3,9 procent. Er werden in het afgelopen kwartaal 1,2 miljoen auto's verscheept door het autobedrijf. Dat is 9 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2024.

BP daalde in Londen met 2,9 procent. De Britse oliereus liet vrijdag weten dat de productie bij Upstream in het eerste kwartaal lager uitviel door desinvesteringen. De schulden zijn juist gestegen.

In Brussel profiteerde Argenx van een goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor een voorgevulde spuit voor zelfinjectie als behandeling bij gegeneraliseerde myasthenia gravis en CIDP. Het aandeel won 4,6 procent.

Farma-aandelen waren in Frankfurt ook in trek, met plussen van 1,8 tot 3,1 procent voor Sartorius, Merck KGaA en Qiagen. Vastgoedbedrijf Vonovia ging aan kop met een plus van 5,9 procent en ook Duitse autofabrikanten deden goede zaken.

Siemens leverde in de DAX juist 3,5 procent in en defensiebedrijf MTU Aero Engines verloor zelfs 5,8 procent.

In Parijs ging koploper STMicroelectronics 4,0 procent hoger en vielen verder Kering, Orange en Société Générale positief op, maar leverden net als op de Duitse beurs ook hier de defensiebedrijven in. Dassault, Airbus en Safran daalden met ruim 2 tot dik 3 procent. Ook BNP Paribas stond onder druk.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot 0,7 procent hoger.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor deBeurs.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.